Detaljplan i två steg - blir snabbare så

En detaljplan för bygget på landbacken, en annan för byggnationen ute i vattnet. Det är det nya spåret man jobbar efter när det gäller Herrstorpet.

Bostäderna ute på sjön Hulingen får vänta. Kommunstyrelsens arbetsutskott väljer att dela detaljplanen i två delar för att komma igång snabbare med exploateringen.

Bostäderna ute på sjön Hulingen får vänta. Kommunstyrelsens arbetsutskott väljer att dela detaljplanen i två delar för att komma igång snabbare med exploateringen.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-11-22 06:00

Anledningen till att det, är att politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott misstänker att det skulle ta alltför lång tid att få de tillstånd som behövs för att bygga bostäder ute på vattnet. Vilket i sin tur skulle sinka hela projektet.

– Ska vi få med allt i en och samma detaljplan skulle det dra ut på tiden, säger ordförande Lars Rosander (C).

En viktig hörnsten i arbetet med detaljplanerna för det nya bostadsområdet är att bibehålla den lantliga prägeln i området och anpassa den nya bebyggelsen därefter. Framförallt då i närheten av det gamla tegelbruket som kommer att bevaras och bli något av ett litet centrum i området.

Politikernas målsättning är att komma igång med exploateringen fortast möjligt. Men först måste detaljplanen bli klar.

Men någon gång under nästa år är det meningen att sätta spaden i jorden och börja gräva. Vatten och avlopp ska dras fram, vägar byggas och så vidare, innan det är aktuellt att börja bygga bostäder.

Men tankarna på att bygga exklusiva bostäder ute i sjön Hulingen lever vidare. Men det får bli i steg två.

– Det är så nytt koncept att vi tror att det kommer at dra ut på tiden, det är mer omständligt att få tillstånden klara säger Lars Rosander. Därför väljer vi att dela på detaljplanen. Det har redan dragit ut på tiden.

Arbetsutskottet föreslår att den första detaljplanen ska godkännas och den går nu vidare till kommunfullmäktige för beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!