Det var helt enkelt för gott för juryn att utse en segrare

Det blev helt enkelt för svårt för juryn att utse en segrare. Det blev fyra.
- Det gick helt enkelt inte att skilja dem åt, säger juryns ordförande Agneta Cedergren från föreningen Ostkakans vändning.
Så fram i november, när det drar ihop sig till SM-final i Huseby utanför Växjö har Kalmar län föra representanter med i startfältet.

Juryn, Fredrik Holgersson, Agneta Cedergren och Staffan Leijon tuggade och tänkte, tänkte och tuggade. Och kom till slut fram till fyra segrare.

Juryn, Fredrik Holgersson, Agneta Cedergren och Staffan Leijon tuggade och tänkte, tänkte och tuggade. Och kom till slut fram till fyra segrare.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2016-10-28 13:00

Det är Eva Jarstad från Kalmar, Gittan Engdahl från Tönshult utanför Virserum, Elisabeth Magnusson från Kvillsfors och Kristina Johansson från Oskarshamn som kommer att försvara länets färger i ädel tävlan.

Att baka ostkaka är en konst, det är kultur. På samma sätt som Öland har sina kroppkakor, Gotland har sin saffranspannkaka, har Småland sin ostkaka som landskapsrätt. Inget Smålandskalas är komplett utan ostkakan.

På torsdagskvällen avgjordes kvaltävlingarna till SM-finalen i alla tre Smålandslänen. Kalmar läns tävling hölls hos Axelssons i Aby, där provköket förvandlades till en orgie i ostkaka.

Tio deltagare hade anmält sig att vara med och de kom med var sin färdigbakad ostkaka som ljummades upp i ugnarna för att ha rätt temperatur för juryn. För ostkaka ska ätas ljummen för att komma till sin rätt. Inte för varm, och inte för kall. Balansen är hårfin.

Det märkte juryn, som bestod av Staffan Leijon och Fredrik Holgersson från Hushållningsgillet tillsammans med Agneta Cedergren. Alla tre har de så att säga ostkaka i generna.

- Jag har vuxit upp med ostkaka, säger Fredrik Holgersson, min farmor brukade baka och det fanns på alla kalas i släkten.

Samma sak är det för Staffan Leijon, som verkligen gillar den småländska nationalrätten. Och att få möjlighet att prova tio olika varianter samma kväll var riktigt roligt tyckte han.

Allt eftersom provningen fortskred kallnade ju ostkakorna och smaken förändrades. Kanske inte så mycket tyckte de, men fullt märkbart.

Precis som vid en vinprovning, började juryn sitt arbete med att bedöma färg och utseende, de nosade på doften, och tittade på det allmänna intrycket, innan de till slut provsmakade. och som sig bör när det gäller ostkaka satte de sina skedar i mitten först. Där lär ostkakan vara som bäst.

- Det finns en gammal tradition att börja i mitten, berättar Agneta Cedergren, och vid kalasen förr i tiden var det tradition att prästen skulle börja.

Man kan ju tycka att den ena ostkakan ska vara den andra lik, men jurymedlemmarna fascinerades av de tio ostkakorna var så totalt olika. Såväl till färg som till konsistens och utseende. Och ändå är det i stort sett samma ingredienser i alla.

Det är just ingredienserna som gjort ostkakan till kalasmaten nummer ett i Småland. Ägg, grädde, socker var exklusiva saker på smålandsgårdarna förr i tiden. För att inte tala om mandel. Det var sannerligen inget man åt till vardags.

- Det är i alla fall min teori om varför ostkakan blivit så omtyckt, säger Agneta Cedergren.

Under provningen fick juryn klara sig utan både sylt och grädde till ostkakan. Visserligen är tillbehören viktiga för helheten, men här var det ju ostkakan som skulle bedömas.

Medan juryn tuggade och tänkte, tänkte och tuggade, och tänkte en gång till satt de tio tävlande i ett rum bredvid och väntade. Inte ens i tingshuset ser man så mycket nervös väntan på juryns utslag. Några fingrade på sina mobiltelefoner. Andra ägnade sig åt kaffet, medan ytterligare andra pratade och skrattade. Det är inte så förvånande att samtalet handlade mycket om den ädla konsten att baka ostkaka.

Men till slut enades juryn om ett resultat. Men det var inte helt lätt att utse en segrare. Kvalitén på tävlingsbidragen var helt enkelt för hög, det gick inte att skilja topparna åt. Så det fick bli fyra som får åka till Huseby om en månad för att vara med i SM-finalen.

Det är inte förvånande att det är föreningen Ostkakans vänner som står bakom den här tävlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om