Av barn- och ungdomsförvaltningens totala underskott på 9,4 miljoner kronor har 6,7 miljoner kronor gått till ersättningar för kommunens elever som studerar på friskola eller utanför Hultsfred.
– Vi kan inte påverka vilken utbildning eleverna väljer. Det är fritt skolval, det är där vi blöder, säger Magnus Hultman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
I Hultsfred har man 157 elever som studerar på annan ort. Det är bland annat de som har orsakat mer än två tredjedelar av underskottet i skolans budget.
– Virserumsungdomarna som väljer att börja gymnasiet Vetlanda är extremt många den här hösten, två klasser i princip. Det är roligare att åka till Vetlanda även fast vi har samma program hos oss. Det är där vi har vårt problem, säger Magnus Hultman.
På grund av taxor är skolgången för elever som väljer att studera på en annan ort automatiskt dyrare för kommunen. En orsak till att elever flyttar är att utbildningen de vill gå inte finns i Hultsfred. Flera av de programmen som man söker sig till kan dessutom kosta mer.
– Vi har ungefär hälften av alla de program som finns, och inte heller alla inriktningar som går att söka. Små kommuner har inte lika många program på hemorten, så det blir fler elever som söker sig till andra kommuner, säger Martin Snickars, chef på barn- och utbildningsförvaltningen.
Eftersom att utgifterna består under resten av läsåret ser man ingen lösning på problemet. Nu kommer det ekonomiska svängrummet att minska.
– Avvikelserna kommer bli större och större. Vi hade ett stort underskott år 2024, då låg vi minus med 20 miljoner, och då blir det inte bättre 2025. Därför behöver vi vidta åtgärder, säger Martin Snickars.
Under 2025 måste man spara 7,6 miljoner, och det är bland annat de skolor som övertrasserade sin budget 2024 som får ta smällen.
– Alla har ett ansvar att hålla sin budget. De rektorer som har dragit över budget måste minska på sin personal, säger Martin Snickars.
De skolor som inte håller budget är Lindblomskolan, Vena skola, Målilla skola, Emådalskolan och Hultsfreds gymnasium. Personalkostnaderna utgör 2,5 miljoner av barn- och utbildningsförvaltningens totala underskott.
Hur många kommer att drabbas?
– Det måste rektor räkna fram. Det är ju rektor som har ansvar att leda och fördela personalen utifrån hur skolan ser ut, säger Martin Snickars.
Vissa skolor har lagt mer pengar på elever med behov av särskilt stöd. Det är ännu oklart om det här behovet är mindre nästa läsår, och nästa vecka kommer BUN ha ett möte för att bereda budgeten.
– Vi får se om man kan flytta över medel från annan enhet till skolor som kräver mer resurser. Om vi kommer till ett resultat som är gott kan det spilla över till de som behöver mer, säger Magnus Hultman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Är det inte orättvist att skolorna i Hultsfred får ta den hårda smällen när det är IKE-kostnaderna som skenar?
– Vi är tyvärr bakbundna när det kommer till IKE, säger Magnus Hultman.
Besparingarna landar också på de skolor som får färre elever, där personalen automatiskt minskas. Man har dessutom tagit bort modulhus vid Albäcksskolan och Evahagens förskola för att dra ner på lokalkostnaderna. I sommar stängs även Råsebäcks förskola.