"Det är extremt torrt i marken"

Den långa torkan gör skogen lättantändlig och väntan på en rejäl regnskur över den 40 hektar stora skogsbranden kan bli lång. Det finns dock en chans till några regndroppar på lördag.

Hultsfred2018-07-04 14:36

Sedan i söndags kämpar räddningstjänsten med att kuva den stora skogsbranden mellan Hultsfred och Oskarshamn, men vädrets makter har inte varit till någon hjälp så här långt.

Vädret spelar en stor roll i skogsbränder och det är främst markfuktigheten och vinden som påverkar brandens spridning.

– Marfuktigheten spelar främst in när skogsbranden uppstår. Det har varit otroligt torrt och varmt sedan maj och det ökar risken för att en skogsbrand ska uppstå, säger Charlotta Eriksson, meteorologisk vid SMHI.

Vindstyrkan och vindriktningen är sedan det som främst påverkar hur branden sprider sig.

– Det har blåst en hel de där tidigare i veckan men det verkar som att vinden kommer vara lugnare framöver, säger Charlotta Eriksson.

Förhoppningar om ett förlösande regn som kan hjälpa räddningstjänsten att kuva branden verkar inte gå i uppfyllelse de närmaste dagarna.

– Det är extremt torrt i marken just nu. Regnet lindrar torrheten och vi har ett område med skurar över de östra delarna av landet under lördagen men det ser ut som tyngdpunkten för skurarna är över Svealand. Det kan bli några skurar mot Östergötland och Småland men inga större mängder, säger Charlotta Eriksson.

Inte förrän nästan vecka finns det chans på en större regnskur.

– Prognosen för nästa vecka är osäker men det finns tendenser till att det kan komma en del skurar i början av nästa vecka. Senare den veckan får vi högtrycksbetonat väder som inte gynnar molnbildning och regn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!