Den som sparar mest vatten vinner

Planerna på ett permanent bevattningsförbud läggs på is. I stället vill ÖSKs direktion bli vid det gamla systemet och besluta vid behov.

Det blir inget permanent bevattningförbud i sommar. I stället vill direktionen vänta och se om det behövs. Men sparsamhet anbefalles i vilket fall, och en pristävling om spartips har utlysts.

Det blir inget permanent bevattningförbud i sommar. I stället vill direktionen vänta och se om det behövs. Men sparsamhet anbefalles i vilket fall, och en pristävling om spartips har utlysts.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hultsfred2020-05-01 22:00

– Vi hade två förslag att jobba med, säger Johan Svensson (M), vice ordförande i ÖSK-direktionen. Ett var att införa bevattningsförbud med fasta datum. Tanken med det var att underlätta för invånarna som då skulle få fasta datum att rätta sig efter. 

Det andra förslaget på direktionens bord var att behålla det gamla systemet, att fatta beslut år för år.

– Fördelen med det är att vi under ett fuktigt år inte behöver ha något bevattningsförbud alls, säger Johan Svensson.

Men samtidigt finns risken att ett beslut om bevattningsförbud kan komma snabbt på, och kanske ställa till det för exempelvis husägare som planerat att tvätta sitt hus inför en ommålning.

– Vi såg under 2018 och 2019 hur fort nivåerna i våra brunnar kan sjunka, säger Johan Svensson, så ett beslut kan komma snabbt om det behövs. 

Men - samtidigt inför direktionen några lättnader i bevattningsförbudet. För att det inte ska behöva bli problem med fasadtvätt eller taktvätt.

– Det ska gå att få tillstånd, säger Johan Svensson, och det ska vara enkelt. Man ska kunna gå in på ÖSKs hemsida och göra en anmälan. Eller om man vill, på något av kommunkontoren.

Samtidigt utlyser ÖSK-direktionen också en pristävling, där man vill ha in så många bra idéer som möjligt på hur man kan spara på dricksvattnet. Och för att få fart på kreativiteten står det penningpriser på spel. Så vinnaren kan få en rejäl slant, plus det som sparas på vattenräkningen genom att följa tipset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!