De vill skapa ett räddningscenter

"Hultsfreds flygplats skulle vara en perfekt plats att stationera flygplan för vattenbombning av skogsbränder" tycker Sivert Andersson, en av delägarna i flygplatsen.

Evert Oskarsson och Sivert Andersson på Hultsfreds flygplats lnserar idén om att stationera vattenbombplan i Hultsfred.

Evert Oskarsson och Sivert Andersson på Hultsfreds flygplats lnserar idén om att stationera vattenbombplan i Hultsfred.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-07-11 06:00

– Frågan är om sommarvädret är extremt i år, eller om den här torkan är något vi måste lära oss att leva med, säger han.

Den senaste tidens många skogsbränder i Sverige, inte minst i våra trakter, har fått tankarna att börja snurra hos Sivert Andersson. Det handlar om att skapa ett räddningscenter på flygplatsen. Att man i alla fall sommartid ska kunna stationera en vattenbombare här.

– I dag finns det ingen sådan i hela norra Europa, säger han, den närmaste finns i Italien och arbetar mest i området kring medelhavet.

Men det är inte så länge sedan de lånades in till skogsbränder i Sverige.

Sivert Andersson ser en möjlighet att vattenbombare från Hultsfred skulle kunna sättas in vid skogsbränder runt om i hela norden. Jämfört med flygtiden från Italien, skulle mycket tid kunna sparas.

Men planerna stannar inte vid vattenbombare. Han ser också möjligheter för både ambulansflyg, och helikoptrar att få en bas i Hultsfred.

­– Det förutsätter förstås att vi uppgraderar vårt bränslesystem, så att vi kan erbjuda jetbränsle, säger Sivert Andersson. Vi har redan fått säga nej till flera helikoptrar som frågat om de kan komma hit och tanka. Nu senast vid skogsbranden i Mellingerum i förra veckan.

Men en satsning av det här slaget förstås både stor och omfattande. Det förutsätter att man lyckas få med myndigheterna på tåget. Eller snarare planet i det här fallet.

– Det första vi ska göra, fortsätter Andersson, är att ta kontakt med länsstyrelsen och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Sedan får vi se vad det blir.

Han håller också tummarna för att tankarna på en ambulanshelikopter i länet blir verklighet. Inte bara för flygandets skulle utan också för den ökade säkerhet den skulle innebära för invånarna.

Redan nu är det mycket verksamhet på gång ute på flygfältet. Men till största delen sker det på marknivå. Det är olika motorevenemang på gång snart sagt varje helg framöver.

­– Men som flygare skulle jag vilja se mer verksamhet som har med flyg att göra, säger Sivert Andersson. Då skulle ett sådant här Rescuecenter vara en del i lösningen. Förutsättningarna finns, banan räcker till, vi har hangarer som behövs.

Han pekar också att de nya avtalen med OKG gör att flygplatsen hålls öppen året runt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om