Företaget tillverkar blodstoppare till Ukraina

Hultsfredsföretaget Additivt teknikcenter tillverkar delar till blodstoppare som kommer skickas till Ukraina. Tanken Àr att bÄde militÀr och civil befolkning ska anvÀnda det för att stoppa akut blodutgjutelse.

SÄ ser blodstopparna ut som produceras hos företaget.

SÄ ser blodstopparna ut som produceras hos företaget.

Foto: Joakim Svensson

Hultsfred2022-03-12 14:19

Joakim Svensson, platschef hos Additivt teknikcenter, berÀttar att företaget valde att stÀlla om sin produktion under torsdagen för att tillverka tre av de fyra delar som behövs för att skapa blodstoppare. Och omstÀllningen gick fort, inom drygt 20 minuter var de igÄng med tillverkningen.

Under helgen har produktionen av blodstopparna hÄllit igÄng för fullt.

Har tidigare berÀttat för P4 Kalmar att de ville hjÀlpa till med detta och att de har möjligheten till det.

– Det Ă€r en stor tragedi och kan vi göra minsta lilla för att hjĂ€lpa till Ă€r det ett enkelt val att göra det. Blodstopparna kan rĂ€dda liv.

Företaget anvÀnder 3D-printar för att tillverka spÀnnet som anvÀnds för att snöra Ät sÄ att blodtillförsel stoppas, dÀr det Àr blodsutgjutelse och ska kunna anvÀndas bÄde av militÀr och civilbefolkning i Ukraina. VÀl i Ukraina kommer sjÀlva slutmonteringen av blodstopparna ske.

– Det Ă€r ett akut behov av 100 000 blodstoppare och tanken Ă€r att vi kommer skicka nya varje torsdag.

Före torsdag ska första omgÄngen av blodstoppare skickas vidare till Danmark för vidare leverans till Ukraina. Joakim berÀttar att det var ett danskt företag som sammankopplar olika servicetjÀnster som ledde till att Additivt teknikcenter tillfrÄgades om att kunna bistÄ denna produktion.

– Den bollen tog vi sjĂ€lvklart och vi har flera printrar igĂ„ng med detta.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!