Var kan jag rösta? Så går valet till rent praktiskt

Valtemperaturen stiger. Politik och debatter vart man än vänder sig. Men bakom den glassiga ytan ligger ett omfattande planeringsarbete. För att så många som möjligt av väljarna ska kunna rösta krävs kreativa lösningar.

De jobbar för demokratin. Emma Karlsson, Felicia Kurjenkalio, Camilla Ljungdahl och Victoria Åberg förbereder valdagen. Och då ska allting gå som på räls.

De jobbar för demokratin. Emma Karlsson, Felicia Kurjenkalio, Camilla Ljungdahl och Victoria Åberg förbereder valdagen. Och då ska allting gå som på räls.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-08-19 05:30

– Tillgängligheten är viktig, säger Emma Karlsson på kommunkansliet.

Hon är lite av spindeln i nätet för valförberedelserna. Det är inget litet jobb som ska göras. Bara att bemanna vallokalerna på valdagen är ett projekt i sig. Det är nio vallokaler i kommunen och varje ska ha minst tio personer. Det behövs, öppettiderna i vallokalerna är minst sagt generösa. Plus att även kommunhuset i Hultsfred håller öppet för att förtidsrösta på valdagen.

– Det ska finnas ett ställe i varje kommun öppet för förtidsröstning på valdagen, säger Emma Karlsson. Det är bra för de som av olika anledningar inte kan ta sig till sin vallokal. De kanske är här på semester.

Förtidsröstningen startar alltså om bara ett par veckor. Precis som vid förra valet, och vid EU-valet kommer valfunktionärerna att låna Räddningstjänstens släpvagn som förvandlas till tillfällig vallokal. Den kommer att ställas upp på strategiska platser för att öka tillgängligheten.

– En nyhet för i år är att släpet också kommer att ställas upp i Silverdalen, säger Emma Karlsson. 

Tidigare har den använts bland annat i Rosenfors och Mörlunda. Hon berättar att den kommer att besöka Mörlunda, Rosenfors, Silverdalen och Vena i år. Två gånger på varje ställe.

– En förmiddagstid och en eftermiddagstid, två timmar varje gång, säger hon.

För de som inte på egen hand kan ta sig till förtidsröstningen finns möjligheten att boka det mobila röstmottagarteamet, som då åker hem till väljaren.

– De har till och med en skärm med sig, säger Emma Karlsson, en liten bordsskärm. De har också med sig alla valsedlar som ingår i valet. 

På självaste valdagen kommer nio vallokaler att hållas öppna i kommunen. I Hultsfred finns tre valdistrikt. Norra, som röstar i församlingsgården, Södra som röstar i Lindblomskolan och Ekeberg som går till Lindgården.

– Trots utbyggnaden ska det inte vara några problem. Det ska fungera som vanligt, säger Emma Karlsson.

I Silverdalen är det Folkets Hus, Silverbaren som är vallokal. I Vena Bygdegården och i Målilla Skeppet. I Mörlunda är det Lundagården, Violen i Järnforsen och i Virserum Prolympia. I Vena är det bygdegården. I Rosenfors finns ingen vallokal, utan väljarna röstar i Målilla eller Mörlunda.

Nio olika vallokaler i kommunen. Var och en bemannade med tio personer. Det är bara en liten del av jobbet med att planera inför valet 11 september.
Nio olika vallokaler i kommunen. Var och en bemannade med tio personer. Det är bara en liten del av jobbet med att planera inför valet 11 september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!