De hjälper räddningstjänsten – från luften

Piloten Patrik Axelsson på Frivilliga flygkåren i Hultsfred, "brandflyget", är tacksam för att sommarens flygtimmar inte är lika många som förra året.

Målilla är inte speciellt stort när man ser det från luften.

Målilla är inte speciellt stort när man ser det från luften.

Foto: Madeleine Jakobsson

Hultsfred2019-08-02 07:00

– Förra året var det tufft. Vi brukar ligga på 20 flygtimmar per vecka men förra sommaren var vi uppe i 70 flygtimmar. Vi körde dubbla slingor varje dag, säger säger Patrik Axelsson, som är brandflygssamordnare samt biträdande motorflygschef i Hultsfreds flygklubb.

Kommer det in ett larm om att någon känt av brandrök så kan länsstyrelsen och räddningstjänsten beordra upp ett brandflyg inom loppet av två timmar. I Kalmar län finns det fyra olika grupper som varvar att ha jour. De flyger två olika sträckor. En södergående ner till Ronneby och en norrgående upp till Kisa.

– Vi har brandjour var fjärde vecka.

Patrik Axelsson berättar att piloter hos Frivilliga flygkåren övervakar allt från bränder och vägar till kraftledningar och försvunna personer.

– Vad som än händer, så kan vi hjälpa till. Det ingår i vår utbildning, säger han.

När det gäller skogsbrand är det klart avgörande att få upp ett plan, så fort som möjligt. Uppifrån kan man lokalisera röken på flera mils avstånd.

Strax ovanför flygplatsen ser vi Vimmerby, Blå Jungfrun och vindkraftverken mot Vetlanda. Det är först då man förstår vikten av att komma upp i luften. De är alltid två personer om åker upp för att söka av området. Piloten pratar med flygledningen och andra piloter, spanaren med SOS och räddningstjänst.

– Ibland har brandmännen på marken jättesvårt att se var det brinner, men då kan jag som pilot lotsa brandmännen exakt var de ska gå för att nå branden snabbast.

En vy över G&B-arena i Målilla
En vy över G&B-arena i Målilla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!