De fick angeltävlingens längsta gädda

Det är näst intill vindstilla, röken från lägereldarna går rakt upp i luften. Några få plusgrader. Bättre förutsättningar för en gäddfisketävling kan det knappast bli.

Ulf Ståhlgren bildade lag med Roger Sumo Ljungberg och Fredrik Karlsson. Och drog upp dagens längsta gädda dessutom.

Ulf Ståhlgren bildade lag med Roger Sumo Ljungberg och Fredrik Karlsson. Och drog upp dagens längsta gädda dessutom.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-02-23 14:39

Det tycker i alla fall Jerker Lockström och Patrik Engström, som bildar lag tillsammans med Frida Juthe. De sitter på isen, alldeles intill strandkanten på sjön Välen och trivs gott med tillvaron. Speciellt som isidyllen störs av en massa fisk som kommer och vill bli uppdragen.

Men som så ofta, fisket är mest en förevändning för att komma ut i naturen. I alla fall för en del av deltagarna.

undefined
Frida Juthe kollar så att betesmörten är på hugget. Och det var den, konstaterar hon och släpper den tillbaka ner i hålet.

Frida tar en sväng ut på isen och tittar till de tio angeldonen. Hittills har det inte blivit ett enda "fäll". Det kallas så när gäddan får den orangeröda vinkaren att vinka.

– Jag tycker det är roligt att vara med och fiska, ja att vara ute i naturen överhuvud taget, säger Frida och halar upp reven i ett av hålen, för att kolla att betesmörten är på hugget.

Och det var den, kanske mer än eventuella gäddor i närheten. Så den fick gå tillbaka ner i hålet igen.

undefined
I tidens anda, väl utspridda över isen var deltagarna i årets angeltävling på sjön Välen.

En liten bit bort sitter laget med Sumo, Roger Ljungberg, Fredrik Karlsson och Ulf Ståhlgren. Men inte längre bort än att man kan byta gliringar och glada tillrop med det andra laget. Det är något som hör fisketävlingen till.

De har dessutom fått en gädda, visserligen ingen baddare men ändå- en äkta småländsk insjökrokodil på 64 centimeter, Det blev dagens längsta fisk.

Tävlingsledaren, Robert Svensson från SFK Kroken, berättar att det är sex lag anmälda till tävlingen och under tävlingstiden satt de utspridda över hela sjön. Coronasäkert och väl det. Välen är ingen jättesjö, men den är inte pytteliten heller.

Egentligen är det en ädelfiskesjö, men här finns ändå en hel del gädda och för att gäddorna inte ska bli för många och käka upp all ädelfisken har det blivit tradition för klubben att ordna en angeltävling årligen.

undefined
Ingen fisk. Men glada ändå. Jerker Lockström och Patrik Engström hade inte fiskelyckan med sig. Men de fick en bra dag på isen i alla fall.

Totalt fångades elva gäddor under tävlingen. Flest fick lag Segerhjelm, med Olof Segerhjelm i spetsen tillsammans med sönerna Robert och Daniel.

– Alla lagen utom ett fick fisk under tävlingen, säger Robert Svensson. Tvåa i tävlingen kom Team Svensson med tre gäddor, och trea blev Team Bosse med två.

– Men det var överlag ganska små gäddor som drogs upp, fortsätter Robert Svensson, men det finns säkert större i sjön.

Innan tävlingen startade gjordes förstås en noggrann kontroll av isen, som visade sig vara 20 centimeter tjock och i stabilt skick för tävlingen.

undefined
I väntan på napp. Den röda vinkaren på angeldonet var dock lite väl stillsam.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!