De får årets Miljö- och byggnadspris

Satsningen på storloppis ger Skeppet i Målilla årets Miljö- och byggnadspris. "Deras återbrukstänk ligger precis rätt i tiden" säger Lennart Davidsson,ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Glädjen är stor hos Asta Pettersson och Bosse Bergman på Skeppet. Inte nog med äran, 10 000 kronor ingår i priset blir en fin grundplåt till en handikapptoalett.

Glädjen är stor hos Asta Pettersson och Bosse Bergman på Skeppet. Inte nog med äran, 10 000 kronor ingår i priset blir en fin grundplåt till en handikapptoalett.

Foto: OLOF CARLSON

HULTSFRED2018-11-20 16:15

Skeppets loppissatsning får priset med motiveringen: De har skapat en mötesplats som bidrar till en mer hållbar utveckling. Ökad återvinning och återbruk gynnar klimatet och minskar resursslöseriet.

– Det är kanske lite udda att ge miljöpriset till en loppis, säger Lennart Davidsson, men vi tycker att de har ett kreativt tänkande som gynnar återbruk. Vi måste använda grejerna mer.

Återbrukstänkandet ligger i tiden, och det lite extra just nu med tanke på att årets julklapp presenteras som ett plagg från second hand. Fast det visste förstås inte nämnden när beslutet tog beslutet.

Förutom det här miljötänket som finns i bakgrunden, har loppisarna i Målilla en annan fördel, de har kommit att bli ett folknöje. Varje lördag hela sommaren lång vallfärdar fyndjägare långväga för att besöka loppmarknaden.

Det är kanske för mycket sagt att det blivit en vana för Skeppet att få pris. Men så sent som 2016 fick man kommunens kulturpris, delat med konstnären Monica Sandell.

– Det känns jättekul, säger en minst sagt överraskad Bosse Bergman som är ordförande i Folkets Hus Skeppet. Det ger motivation och energi att jobba vidare.

Loppisarna i Målilla har kommit att bli en väl inrotad tradition vid det här laget. De allra första hölls 2005 och sedan det har de bara vuxit.

Priset kommer att delas ut i samband med kommunfullmäktiges sammanträde i december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!