Kläder, förstärkare, skivor och priser till arkivet

Vad har Yngwie Malmsten, Spotnicks och Europe gemensamt med Jussi Björling? Förutom musiken förstås. Jo, alla finns de representerade i Svenskt Rockarkiv.

Det är med stolthet som Stefan Ölvebring kan visa upp nyförvärven till arkivet. Som till exempel Yngwie Malmstens scenkostym med 1700-talskänlsa.

Det är med stolthet som Stefan Ölvebring kan visa upp nyförvärven till arkivet. Som till exempel Yngwie Malmstens scenkostym med 1700-talskänlsa.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-03-22 09:30

Den senaste veckan har arkivet fått ta emot flera stora, fina donationer. Bland annat som en del i det nya samarbetet med Swedish Music hall of fame i Stockholm. 

Drivor av skivor, givetvis. Men mycket annat också som knyter an till svensk musikhistoria. I den här nya laddningen som arkivchefen Stefan Ölvebring kunde hämta hem till Hultsfred fanns scenkläder, priser och tusen andra ting. Bland annat saker som har anknytning till Europe, det svenska 80-talsbandet som blev megastora i världen.

– Här är till exempel en scenskjorta som användes av Joey Tempest, säger Stefan Ölvebring, och där på väggen hänger ett pris som John Norum fick som bästa gitarrist vid Rock-SM.

Han pekar på en glasgitarr som hänger i utställningen på biblioteket.

– Vi hade precis hängt den här utställningen om svensk hårdrock på 1980-talet, säger Ölvebring vidare, och de här grejerna passar in perfekt, så vi kunde komplettera utställningen.

undefined
150 olika band från rockens 80-tal, den så kallade pudeleran. Här hittar vi exempelvis Vimmerbygänget Blacksmith.

Här har också Yngwie Malmstens scenkostym fått en hedersplats. Den svarta, 1700-talsmodellen som för tankarna till en sjörövarkapten fyller väl sin plats i utställningsskåpet.

I utställningslådorna på golvet finns bilder. Massor av bilder. Det är svenska 80-talsband i olika grader av berömmelse.

– En del av dem har inte ens givits ut på skiva, säger Ölvebring. Men det har Vimmerbygruppen Blacksmith. Det var Party Records som gjorde den. 

Han pekar på en bild i lådan. Ett av de lokala inslagen i utställningen. Här finns också band från både Oskarshamn och Västervik.

I donationen från Swedish music hall of fame finns också en Grammis från 2018. Och - Jussi Björlings pass. Ett avtal från 1960 och ett framträdande på Gröna Lund finns också. Och ett brev till Jussi från Bing Crosby.

– Vi har mer saker på gång, säger Stefan Ölvebring som planerar en ny Stockholmsresa i april.

undefined
Djupt nere i källarvalven har Spotnicks fått en egen hylla. "Det är tack vare ett stort arbete av bandets fanclub", säger arkivchefen Stefan Ölvebring.

60-talsbandet Spotnicks är det enda bandet som fått en egen hylla i arkivet. Och det är mycket tack vare Sören Alverfeldt och Börje Norén i bandets fanclub. När de två sista medlemmarna i bandet Bo Winberg och Bob Lander gick bort för ett par år sedan, ville de att gruppens kvarlåtenskap skulle bevaras. 

Nu finns mängder av skivor, scenkläder, affischer och annat i en speciell hylla hos Svenskt Rockarkiv. Plus att det finns en gigantisk samling av digitalt material.

– Det handlar om 15 000 filer som vi har, säger Stefan Ölvebring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!