Därför dröjde leveransen av nya tankbilen

Äntligen på plats. Långt om länge är räddningstjänstens nya tankbil levererad och snart klar att tas i tjänst.

Ute på brandplatsen kan tanken ställas av, så att bilen kan köra och hämta mer vatten under tiden, förklarar Leif Wigren Eriksson och visar hur det går till.

Ute på brandplatsen kan tanken ställas av, så att bilen kan köra och hämta mer vatten under tiden, förklarar Leif Wigren Eriksson och visar hur det går till.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-03-07 05:00

– Egentligen var det meningen att den skulle varit på plats långt tidigare, säger räddningschefen Michael Hesselgård. Och vi hade sannerligen behövt ha den i somras med alla skogsbränderna.

Men riktigt så enkel är inte tillvaron alla gånger. Det är minst ett par år sedan bilen beställdes, men den första upphandlingen överklagades och det hela drog ut på tiden.

Men i upphandling nummer två gick affären igenom.

– Sedan har tillverkaren har mycket att göra, säger Hesselgård, så det har dröjt fram till nu innan vi har fått bilen. Jag har fått flytta fram investeringen i två omgångar i budgeten.

Men nu står den där, röd och grann. Det som återstår innan den kan tas i bruk är att den ska utrustas med lite andra verktyg och utrustning som behövs. Dessutom ska personal utbildas för att kunna hantera bilen. Den är totalt annorlunda än den gamla och kräver ett lite nytt arbetssätt.

– Men om ett par veckor kommer vi förhoppningsvis att ha den i drift, säger Hesselgård.

Den gamla tankbilen kommer man att behålla, den ska få nytt hem i Mörlunda.

– Det är enda stationen där portarna är så höga att den går in, säger Hesselgård.

Den stora finessen med den nya tankbilen är att tanken är lös. På lite sikt är avsikten att skaffa en tank till och då kan man vid larm köra ut och ställa av den första tanken, och hämta nästa, som används för att transportera vatten.

– Då blir inte bilen upplåst under tiden, vi får nästan en och en halv bil för pengarna, säger Hesselgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!