Därför blev Nicklas soldat igen – 37 år efter lumpen

Nicklas Holmquist gjorde lumpen på 1980-talet. Nästan 40 år senare drog han på sig uniformen igen. "Jag vill göra skillnad om Sverige skulle bli hotat."

"Vid 58 år har man begränsad fysik jämfört med när man var 25", säger Nicklas Holmquist som hittills inte haft några problem att orka med övningarna.

"Vid 58 år har man begränsad fysik jämfört med när man var 25", säger Nicklas Holmquist som hittills inte haft några problem att orka med övningarna.

Foto: Privat

Hultsfred2023-11-12 05:00

Det var i samband med Rysslands invasion av Ukraina förra året, då intresset för att gå med i Hemvärnet var rekordstort, som han bestämde sig för att bli hemvärnssoldat.

– Jag hade tänkt på det tidigare, men då kändes det så lugnt och bra i Europa, säger Nicklas Holmquist som till vardags är fastighetsingenjör på Hultsfreds Bostäder.

undefined
Till vardags jobbar Nicklas Holmquist som fastighetsingenjör på det kommunala bolaget Hultsfreds Bostäder.

Krigsutbrottet den 24 februari 2022 förändrade allt.

– Jag skickade in ansökan bara en månad efter att det hände.

Har du någon militär bakgrund?

– Jag gjorde värnplikten 1985–1986 på I12 i Eksjö. Där var jag gruppbefäl och sjukvårdare i en sjukvårdspluton.

Du tvekade inte att gå med i Hemvärnet med tanke på din ålder?

– Tanken slog mig om de ville ha mig, säger Nicklas Holmquist som har hunnit fylla 58 år.

– Vid 58 år har man begränsad fysik jämfört med när man var 25. Men jag har alltid tränat och har ändå skaplig fysik. De övningar vi har haft hittills har jag inte haft några problem att orka med. Ska man orka med övningarna behöver man träna lite grann på fritiden.

undefined
"Vid 58 år har man begränsad fysik jämfört med när man var 25", säger Nicklas Holmquist som hittills inte haft några problem att orka med övningarna.

Det stora söktrycket till Hemvärnet gjorde att ansökningsprocessen drog ut på tiden. Men i våras, efter godkänd säkerhetsintervju och lämplighetsbedömning, kunde Nicklas Holmquist till slut genomföra det sista steget i processen, en grundläggande utbildning på tre dagar. Eftersom han har gjort värnplikten krävdes ingen längre utbildning.

Hur var det att ta på sig uniformen igen?

– Man kom ändå tillbaka till det ganska fort. Som gruppbefäl låg jag inne i tio månader och det satte sig lite i ryggmärgen.

Han tillhör numera Hemvärnets bevakningskompani i nordvästra länet. Under sin första tid som hemvärnssoldat har han bland annat deltagit i den stora försvarsövningen Aurora 23.

– Det har varit väldigt intressant och lärorikt och även roligt. Jag tycker att vi har blivit väldigt väl emottagna av de äldre som har varit med ett tag. Det är väldigt god stämning.

undefined
Hemvärnet deltog i den stora militärövningen Aurora 23 som ägde rum i våras.

Hur fungerar det att kombinera uppdraget i Hemvärnet med ditt vanliga jobb?

– Det har inte varit några problem, säger Nicklas Holmquist som berättar att hans chef alltid beviljar semester när han ska vara med på övningar.

Förutom att göra en insats om Sverige skulle bli hotat ser han fram emot att hjälpa till vid exempelvis skogsbränder och översvämningar.

– Jag tror att Hemvärnet kan göra stor skillnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!