Då är det värsta över: "Mycket säkrare för fotgängare"

Nu börjar det dra ihop sig. Det värsta är över och nu börjar de boende på Hagadalsgatan kunna se slutet på det omfattande grävjobbet.

Kantstenen börjar komma på plats, och underlaget rättas till. Vecka 20 är det dags för asfaltering och sedan är den nya Hagadalsgatan snart klar.

Kantstenen börjar komma på plats, och underlaget rättas till. Vecka 20 är det dags för asfaltering och sedan är den nya Hagadalsgatan snart klar.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2020-05-05 16:00

– Den här veckan håller vi på att lägga kantsten och lägga gatan i rätt höjd.  Vecka 20 är planen att gatan ska asfalteras, säger projektledaren Thomas Lexinger på ÖSK. Veckan därpå ska förhöjda övergångsställen byggas.

Och då kommer det att bli en helt ny Hagadalsgata, helt olik den gamla.

– Den kommer att bli mycket säkrare för fotgängare och cyklister. Trottoarer och cykelbanor har breddats, säger Lexinger, för att skapa större säkerhet för oskyddade trafikanter. Samtidigt blir gatan betydligt smalare och förses med förhöjda övergångsställen.

– Men, fortsätter han, gatorna blir inte smalare än att två bussar kan mötas.

I samband med att gatan öppnas för trafik kommer också hastighetsbegränsningen att sänkas till 40 kilometer i timman. Målet är ju att sänka farten för bilarna för att ytterligare öka säkerheten

Exakt när trafiken kan släppas på igen är lite oklart. Enligt tidsplanen har man hela maj månad på sig, men mycket talar för att det blir klart lite tidigare, tror Thomas Lexinger.

Men det mest bullriga jobbet, att gräva för VA-saneringen är klart. Det är ett omfattande jobb i sig.

Det långvariga arbetet har varit en prövning som bor utmed Hagadalsgatan. Men nu är det en ljusning i sikte.

Eva Stjärnek ser inte minst fram mot att gatan blir klar i sitt nya utförande, med farthinder och allt. Att få ner farten på bilarna är ett gammalt önskemål.

– Det är väldigt bra att hastigheten dämpas, säger hon. Det är mycket trafik på den här gatan.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!