Coolast och hetast i vinterkylan

Kuno Schröder, SMHI:s man i Målilla, uppmätte 25,3 grader i går klockan 07.30.
Något varmare än ett dygn tidigare.
- Då var det 27,3 på morgonen. Men det är ändå långt ifrån rekordet. I februari 1966 uppmättes 33,6 grader i Målilla.

Vi utsåg Tim Burmeister till Hultsfreds kommuns hetaste. "Hellre värme än kyla", sa han och öste slagg vid magnesiumugnen på Finnveden Gjutal i 700 graders värme. Svetten rann som flodfåror utmed kroppen.

Vi utsåg Tim Burmeister till Hultsfreds kommuns hetaste. "Hellre värme än kyla", sa han och öste slagg vid magnesiumugnen på Finnveden Gjutal i 700 graders värme. Svetten rann som flodfåror utmed kroppen.

Foto: Fotograf saknas!

Hultsfred2012-02-07 07:18


Men inte avskräckte kylan NCC:s byggjobbare.
- Vi är vana, säger platschef Nicke Wainebro. Snickare är ett härdat folk, tillägger han och skrattar.
Men nog hade Stefan Fredriksson lätt för att hålla sig för skratt när han såg att temperaturen i bilen visade 27,5 grader på väg till jobbet i Rakenäs.
- Det ändrar inte planerna, säger Nicke Wainebro, vi fortsätter bygga på en ladugård där. I dag ska vi montera betongplintar.
Och nog har grävmaskinist Per-Arne Nelson lärt sig vad tjäle är.
- Den är hård som pannbenet och en meter djup vid det här laget.

Det finns faktiskt inga exakta temperaturgränser, för när ett arbete måste avbrytas på grund av kyla, meddelar Catarina Edgar pressekreterare på Arbetsmiljöverket.
- Men självklart ska ju arbetsgivaren se till att man har relevant utrustning för arbetet och att det finns pauslokal inomhus där man också kan inta sin lunch.

På Lindblomskolan däremot, där vidtog rektor Kristina Råsmark åtgärder. I vanliga fall ska eleverna vistas utomhus, för att få frisk luft mellan lektionerna.
- I dag hade vi personal som körde in dem direkt när de kom på morgonen, säger Kristina. De som velat har fått vara ute, men bara en kort stund.
Inne i lektionssalarna däremot var temperaturen som vanligt.
- Lite dragigare kanske på vissa ställen, det kände man ibland. Annars har undervisningen fungerat precis som vanligt.

Fungerat har det däremot inte gjort hos alla privatpersoner.
Jonssons Rörfirma hade hur mycket som helst att göra med rör som frusit sönder så folk inte fick fram vatten och värmeanläggningar som stannade.
- Det är nu det visar sig om värmeanläggningen är i dåligt skick, säger arbetsledare Jens Loord.
Så det fanns risk för att det blev en sen kväll för den tio man stora styrkan i Hultsfred och Högsby kommun.
- Vi har hjälpts åt så gott det går för att klara trycket, säger Jens Loord. Det handlar om att prioritera det mest akuta, att hjälpa folk som är utan värme går före de utan vatten.

Än så länge har räddningstjänsten kunnat sitta kvar i stugvärmen hemma på stationen, men oron finns där. Med kölden kommer också bränderna. Det vet man av erfarenheten.
- Framförallt öka risken för soteldar när det är kallt, säger Torbjörn Rosenius som gästspelar som chef för räddningsstyrkan i Hultsfred den här veckan.
Braskaminer har också visat sig vara ett riskmoment när det är så här kallt.
- Många brassar på alldeles för mycket, säger Rosenius. Och många kaminer är mest avsedda för myseldning, de tål inte det här.

Kyla och tåg har visat sig vara dåligt kompatibla och Kustpilen på Stångådalsbanan är inget undantag.
Efter en helg med upp emot 27 -28 minusgrader var det svårt att få igång några av tågen.
- Vi har fått ställa in hälften av alla turer, säger Viktor Lovén på KLT i Högsby. Så vi har fått sätta in bussar i stället. För bussarna har funkat kylan till trots.

Vattenledningschefen på ÖSK, Lasse Lundgren har inte drabbats av några extrabekymmer av kylan. Inte än i alla fall. Men han är övertygad om att det kommer.
- Så fort det börjar tina upp så vet vi var det har gått sönder. För en och annan översvämning hör till efter köldknäppar av det här slaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om