"Choklad gör dig lycklig"

Chokladparadiset ligger en bit utanför Lönneberga. Här säljs ekologisk och rättvisemärkt choklad som inte går att få tag i någon annanstans i Skandinavien.

Hultsfred2015-07-15 23:06


Vägen ringlar sig förbi Lönneberga kyrka och ut i skogen. Innan en mjuk vägkrök, bakom en vägg av gröna blad, tornar den gamla skolan upp sig. Det är här Anne-Margarete Schaper och Frank Gottron har sin chokladförsäljning och småskaliga tillverkning.
Hyllorna är fyllda med påsar av brunt papper. Inuti finns bräkt choklad från en tillverkare i Tyskland, samma tillverkare som gör den ekologiska chokladen till kända märken som Vivani och Björnsted. Vissa av sorterna finns inte att köpa på andra ställen i Skandinavien.
- Eftersom chokladen är bräkt kan vi säja sorter som annars inte finns på markanden här, berättar Frank. Sorten exotic mango finns till exempel inte i Europa utan säljs endast i Japan.
Bräkt choklad är choklad som i tillverkningen inte anses kunna säljas som hela kakor. Det kan vara att de väger några gram för mycket eller för lite, att de gått sönder eller kanske har fått en för stor andel frukt eller nötter i sig.
- Men de smakar lika gott, försäkrar Anne-Margarete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!