Caroline är ny ordförande för Sveriges lärare lokalt

Storebrobon Caroline Axelsson tar nu ordförandeklubban för Sveriges lärare i Hultsfred. Under våren kommer hon att lämna sitt uppdrag som språkrör för Miljöpartiet i länet.

Caroline Axelsson tar över ordförandeklubban för Sveriges lärare i Hultsfred. Till vardags är hon lärare på Hultsfreds gymnasium.

Caroline Axelsson tar över ordförandeklubban för Sveriges lärare i Hultsfred. Till vardags är hon lärare på Hultsfreds gymnasium.

Foto: Anders J Andersson

Hultsfred2024-03-13 18:00

På tisdagskvällen höll fackförbundet Sveriges lärare i Hultsfred årsmöte på Hotell Hulingen. Vid mötet valdes Caroline Axelsson till ny ordförande för cirka 350 lärare i kommunen.

Hur känns det?

– Det känns som en rolig utmaning. Nu har jag greppat ratten och måste styra åt vårt förbund och medlemmarna för att få fler ögon och öron på skolorna, att vi får raster och rimliga arbetsscheman.

Prio ett för henne är att besöka vartenda hörn av kommunen och fråga om hur samverkan med rektorerna fungerar och om lärarna får vara med och bestämma.

– Det kommer att vara ganska arbetsamt i början. Positivt är att man i den här kommunen vill ha bra samverkan med facket och att vi har en hel tjänst till förfogande för det. Jag kommer att ha 40 procent av den så det finns tid och förutsättningar att göra något bra, förklarar Caroline Axelsson.

Sedan Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund gick ihop och bildade Sveriges lärare första januari 2023 har Caroline Axelsson varit vice ordförande. Innan dess var hon ordförande för Lärarnas Riksförbund. Eftersom de var betydligt mindre var det naturligt att hon blev vice.

Nu blev dock posten som ordförande ledig.

– Jag känner mig hedrad, glad och taggad, kommenterar hon medlemmarnas förtroende.

Den stora fördelen med sammanslagningen, säger hon, är att lärarna drar åt samma håll och att motparten SKR inte kan spela ut dem mot varandra i förhandlingar. Dessutom är man numera det största akademikerförbundet.

– Vi har mer resurser, mer folk och mer support på alla sätt. Nu i april hålls tre utbildningsdagar för våra ombud och för de som är nyfikna på att bli det.

Närmast väntar löneförhandlingar där Sveriges lärare i Hultsfred får ha åsikter och insyn.

– Vi har ett avtal om facklig samverkan om hur medarbetarna kan få inflytande vid arbetsplatsträffar och känna att de kan påverka. Det kommer att sjösättas i höst. Det är något vi arbetat med under sex månader med arbetsgivarna och övriga fack.

Hinner du med ditt politiska engagemang framöver?

– Jag kommer att lämna som språkrör i länet vid årsmötet under våren men vara kvar som ordförande för Miljöpartiet i Vimmerby. 

Hon är glad över situationen i Hultsfred och jämför med Vimmerby där det nu ska sparas in motsvarande 25,5 heltidstjänster i skolan.

– Vi har kloka politiker i Hultsfreds kommun som inte sparar på skolan utan väljer att hitta pengar på andra ställen.

Ny styrelse Hultsfred

Caroline Axelsson, ordförande, Hultsfreds gymnasium

Michael Olsson, vice ordförande, Albäckskolan

Erica Henriksson, SFI Lärcenter

Bronson Månsson, Målilla skola

Anne Uebel, Albäckskolan 

Håkan Sjögren, Albäckskolan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!