Brand nära stugområde

Det brinner i gräset i ett skogsområde i närheten av byn Fallhult, cirka en halvmil öster om Hultsfred. Helikoptrar är på väg för att hjälpa till att släcka.

Helikoptrar vattenbombar branden i närheten av Fallhult.

Helikoptrar vattenbombar branden i närheten av Fallhult.

Foto: Micael Rundberg

Hultsfred2018-07-29 09:47

Räddningstjänsten kom till platsen och påbörjade släckningsarbetet vid 09.30-tiden. Branden var då 150 gånger 150 meter stor, men den sprider sig fort. Ett sommarstugeområde ligger alldeles i närheten.

– Det har ringt in personer hela morgonen och känt brandlukten, i nuläget sprids branden inte mot sommarstugeområdet men det beror på om vi får bukt med den. En risk finns det alltid, säger Michael Hesselgård, räddningschef vid 09.45-tiden.

Branden var svårlokaliserad och först när skogsbrandflyget kom upp i luften kunde räddningstjänsten hitta till platsen. Helikoptrar från Växjö är på väg för att hjälpa till med släckningsarbetet.

– Det finns två sjöar alldeles i närheten där vi kan ta vatten i från, säger Michael Hesselgård.

Uppdatering klockan 13:30:

Räddningstjänsten har nu kommit runt branden och ringat in den. Den har spridit sig till ett område på ungefär 300 x 200 meter.

– Om ingenting oförutsett händer nu, att vinden tar tag till exempel, så har vi den under kontroll, säger Michael Hesselgård.

Arton man och två helikoptrar arbetar med släckningen. Larmet inkom till SOS klockan tio i åtta på morgonen.

Klockan 15:40 påbörjades eftersläckningsarbetet och risken för att branden ska blossa upp igen bedöms vara mycket liten.

– Vi kommer att hålla på till klockan 22 i kväll och sedan har vi en styrka på sex personer, en släckbil och en tankbil på plats under natten. Så fort det ljusnar i morgon bitti fortsätter vi och hoppas kunna lämna över till markägaren under morgondagen, säger Michael Hesselgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!