Bostadsföretaget vill höja hyran

Hultsfreds Bostäder vill höja hyran med 1,94 procent vid årsskiftet. "Siffran är inte tagen ur luften, utan får vi inte det vi begär tvingas vi skjuta underhållsåtgärder på framtiden", säger VD Nicke Wainebro.

Hultsfreds Bostäder vill höja hyran med 1,94 procent vid årsskiftet.

Hultsfreds Bostäder vill höja hyran med 1,94 procent vid årsskiftet.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-11-09 15:00

Främst är det ännu fler avloppsledningar som behöver bytas, liksom fönster. Plus att flera fasta avgifter ökat kraftigt, som sophämtning, vatten och avlopp.

– Vi har bytt avloppsledningar i många år vid det här laget, men ser fortfarande ingen ände på det arbetet, säger Nicke Wainebro. Det kostar bostadsbolaget många miljoner varje år. Fönster skulle vi egentligen behöva byta i hela Ekeberg, men det mäktar vi inte med ekonomiskt. Så först och främst planerar vi för Oskarsgatan 31 och Parkvägen i Silverdalen.

Till det kommer löpande lägenhetsunderhåll. Så Nicke Wainebro hoppas att Hyresgästföreningen förstår att det finns ett stort behov av att verkligen höja hyran med 1,94 procent. Ett i övrigt historiskt lågt utgångsbud, bostadsbolaget brukar ta i hårdare från början.

– På våra bomöten läggs alltid många önskemål fram, särskilt kring utemiljön och ventilationen. Och fasader tycker man behöver åtgärdas. En procent i hyreshöjning motsvarar en miljon kronor i ökade intäkter. Det räcker inte på långa vägar, egentligen skulle hyran behöva höjas ännu mer.

Hyresgästföreningens förhandlare Erik Malmberg vill inte kommentera budet, utan nöjer sig med att konstatera att bostadsbolaget ofta tagit i, i sina yrkanden.

– Jag har ännu inte tittat på underlaget, men spontant känns det lite högt också i år, säger han.

Första förhandlingsdatumet är satt till den 23 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!