"Bönder kan bli en resurs vid skogsbränder"

Lennart Davidsson (KD) vill att bönder och deras utrustning ska bli en extra resurs för räddningstjänsten, vid större skogsbränder.

Det krävs mycket vatten för att släcka skogsbränder. I det fallet kan lantbrukare och deras utrustning bli en resurs i släckningaretet, anser Lennart Davidsson (KD)

Det krävs mycket vatten för att släcka skogsbränder. I det fallet kan lantbrukare och deras utrustning bli en resurs i släckningaretet, anser Lennart Davidsson (KD)

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-06-20 14:00

Han riktar nu en interpellation till kommunalrådet Lars Rosander (C), med frågan om kommunen är villig att engagera sig i arbetet och kontakta LRF för att komplettera räddningstjänstens resurser.

Han pekar på det faktum att lantbrukarna ofta har maskiner och utrustning, tankar och gödseltunnor, som kan komma till nytta när det gäller att transportera mycket vatten. 

– Det finns liknande organisationer i andra kommuner, poängterar Davidsson.

– Det är en god tanke. Men vi har inte resurser att administrera det hela. Men vi är tacksamma för att politiken engagerar sig i frågan, säger räddningschefen Michael Hesselgård.

Det räcker inte, anser han, att ha en telefonlista till lantbrukare som vill ställa upp.

– Vi har inte tid att sitta och ringa runt när det brinner. 

Men han skulle gärna vilja se att det bildas en stabil organisation som kan ringas in vid behov.  

– Vi har planer för alla insatser vi gör, säger Hesselgård, och vi kan inte räkna med en resurs som kanske inte finns när det väl kommer till kritan.

Men, om det i framtiden startas en organisation för det, är han redo att hjälpa till med utbildningen av deltagarna. Det är ju viktigt att alla jobbar på samma sätt, kör de vägar man blivit tilldelade och så vidare.

– Annars kan det bli svårt för oss att komma fram med brandbilarna, säger Hesselgård.

– Men om det bildas en frivilligverksamhet, så är vi mer än tacksamma för hjälpen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!