Birgitta fick klippa bandet till boende

Birgitta Sterner kom att bli lite av en huvudperson när det nya särskilda boendet vid Knektagården invigdes. Hon svarade för både skönsång tillsammans med Ann Sofran, och klippte det traditionella bandet.

Skönsång i Musikkommunen.  Birgitta Sterner och Ann Sofran överraskade med musik vid invigningen av paviljongen.

Skönsång i Musikkommunen. Birgitta Sterner och Ann Sofran överraskade med musik vid invigningen av paviljongen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-07-09 14:00

Dessutom kommer hon att bli en av de allra första hyresgästerna i den nya paviljongen som byggts upp under våren.

Det är tio nya, efterlängtade, platser i särskilt boende i den här nya paviljongen. Som på sitt sätt är unik i landet.

­– Det är första gången man bygger till ett befintligt boende med paviljonger, säger Sandra Elmér, som är enhetschef på Knektagården. Vad jag vet har det aldrig gjorts i landet tidigare. Så vi kommer nog att få en del studiebesök från andra kommuner framöver.

Hultsfreds kommun har både länge och väl brottats med lång kö till särskilt boende. När beslutet om paviljongerna togs var det uppemot 30 personer som fått beslut om en plats, men utsikterna att hitta platsen var små. Nu har dock behovet minskat till cirka 20.

­– Då beslutade vi i socialnämnden att göra den här satsningen, säger Per-Inge Pettersson. Det är ingen billig lösning, månadshyran för modulerna är 131 000 kronor.

­– Plus att vi investerat två miljoner i att bygga mittendelen, säger Mikael Petterson, fastighetschef på ÖSK. Totalt omfattar byggnaden 775 kvadratmeter med lägenheter, personalutrymmen och matsal.

Investeringen till trots ses den här satsningen som en tillfällig lösning, i väntan på att kommunens och Riksbyggens gemensamma satsning på en utbyggnaden av äldreboende.

Men det kommer att ta fram till 2024 innan den utbyggnaden är genomförd fullt ut.

Det nya särskilda boendet är uppbyggt med tio lägenhetsmoduler, fem på var sida. Och i mitten har man platsbyggt stora gemensamhetslokaler. På det viset slipper man mycket av korridorkänslan. Likaså har nybygget byggts ihop med den befintliga delen av Knektagården.

Sandra Elmér räknar med att kunna fylla upp den nya avdelningen ganska fort. Så här långt är åtta av de tio platserna tingade.

­Personal till den nya avdelningen finns också på plats.

­– De har varit här ett tag, berättar Sandra Elmér, så vi har jobbat ihop gruppen bra. Vi har också kunnat låna ut personal till andra avdelningar under tiden.

­– Det har varit väldigt roligt att vara med om hela den här processen, fortsätter hon. Vi hade 90 sökande som intervjuades och sedan har vi varit delaktiga i planeringen, inköp och allt annat. Det är väldigt viktigt.

Nybygget är på 775 kvadratmeter, berättar Mikael Pettersson, fastighetschef på ÖSK.
Nybygget är på 775 kvadratmeter, berättar Mikael Pettersson, fastighetschef på ÖSK.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!