Beskedet: Så många tjänster tas bort

Frågan om att sälja församlingshemmen skjuts på framtiden. I vart fall en tid. "Arbetsgruppen finns kvar, men vi ligger lågt. Vi behöver återhämta oss och samlas igen till hösten", säger kyrkorådets ordförande Ulla Lisedahl.

Försäljningen av församlingshemmen och sockenstugan i Virserum blir en fråga för hösten. De fackliga förhandlingarna kring barnverksamheetn är dock avslutade.

Försäljningen av församlingshemmen och sockenstugan i Virserum blir en fråga för hösten. De fackliga förhandlingarna kring barnverksamheetn är dock avslutade.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-06-04 12:30

De fackliga förhandlingarna kring barnverksamheten är dock avslutade. 7,05 tjänster bantas till 3 så kallade semestertjänster. Vilket betyder att personalen går ifrån att vara sommarlediga till att ha vanlig semester.

– På så sätt kan vi utöka verksamheten till att omfatta också lovdagar. Vi tänker oss dessutom ett bredare samarbete med kantorerna vid exempelvis bebissången, så neddragningen betyder inte att verksamheten bantas. Tvärt om utökas den, säger Ulla Lisedahl.

Uppsägningstiden varierar mellan tre månader och ett år. De uppsagda har fått betänketid, om de vill vara kvar i organisationen så länge, eller om de vill lämna i förtid. De behöver heller inte vara uppsägningstiden ut, om de får annat jobb.

– Vi har fått hjälp av arbetsgivarorganisationen, som sett över bemanningen, säger Ulla Lisedahl. Deras råd var att vi skulle behålla tre 75-procentiga tjänster, det skulle räcka enligt deras uträkningar, men beslutet blev att behålla tre heltidstjänster.

Vad beträffar antalet kantorstjänster, så ska de minskas från sex till fyra, men det gav sig självt då en kantor har slutat och en är tjänstledig.

– Så vi avvaktar med den förhandlingen, vi vet inte i dag om den tjänstlediga kantorn kommer tillbaka, säger Ulla Lisedahl.

Kyrkan blöder. Aspelands pastorat måste spara fem miljoner kronor årligen. Sedan mellenieskiftet har man tappat en tredjedel av medlemmarna, vilket betyder tio miljoner i minskade intäkter jämfört med år 2000. I april presenterade kyrkorådet ett sparförslag som går ut på att sex och en halv tjänster ska bort plus att sex av sju församlingshem plus sockenstugan i Virserum ska säljas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!