Beskedet: Hultsfred får 12 miljoner

Socialdemokraternas landsbygdssatsning ger Hultsfreds kommun närmare tolv miljoner kronor. Välkommet förstås, men kommunalrådet Lars Rosander menar att det inte är mer än rätt att man kompenserar för alla kostnader staten vältrar över på kommunerna.

Lars Rosander menar att Socialdemokraternas landsbygdssatsning. som ger Hultsfreds kommun tolv miljoner, ser finare ut än vad det är.

Lars Rosander menar att Socialdemokraternas landsbygdssatsning. som ger Hultsfreds kommun tolv miljoner, ser finare ut än vad det är.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-08-31 19:00

Socialdemokraterna har presenterat ännu ett vallöfte – kommuner med färre än 30 000 invånare ska stärkas med två miljarder per år. För Hultsfreds del innebär det 11,9 miljoner kronor i statsbidrag.

– Det är klart att vi jublar när vi ser att våra politiker på nationell nivå lyssnar på oss. Om Socialdemokraterna får förtroendet att leda vårt land, kan vi lita på att de ser oss och förstår vitsen med ett levande Sverige, säger Rosie Folkesson, oppositionsråd, och Tomas Söreling, kommunalrådskandidat, och tillägger:

– Satsningen på 11,9 miljoner ger oss luft under vingarna och vi kan utveckla våra idéer och stärka det redan befintliga. Vi får också 20 miljoner i välfärdspengar vilket gör det möjligt för oss att hålla en hög standard i den välfärd vi erbjuder.

Rosander är inte lika positiv.

– Många partier aviserar mer pengar till kommunerna nu, säger han. Men det ser finare ut än det egentligen är. Vi har fått många åtaganden och det kommer mycket pålagor, utan att det skickas med extra pengar.

Kan du nämna ett exempel?

– Tillämpningen av LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Försäkringskassan har tidigare tagit mycket kostnader som de nu säger nej till och som kommunerna måste backa upp. Det handlar om stora kostnader. Så landsbygdsstödet lär inte öka på vårt eget kapital.

Folkesson och Söreling håller med om att det varit tuffa tolkningar av LSS-lagen den senare tiden och påminner om det Stefan Löven sagt:

”LSS och personlig assistans är en självklar del av vår välfärd. Vi vill samarbeta över blockgränserna för att stärka den personliga assistansen. Vi har öppnat för ta mer statligt ansvar kring LSS och utöka vad som ska gälla som grundläggande behov i lagstiftningen.”

– Under tiden som man löser detta problem kommer kommunen förmodligen att få ta en del kostnader för de som behöver stöd och service, men som har fått avslag. Med den stora satsningen på dryga 30 miljoner kommer vi att kunna täcka en del av dessa kostnader, säger Rosie Folkesson och Tomas Söreling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!