– Tidigare har vi haft som krav att de som jobbar inom omsorgen om funktionshindrade ska ha undersköterskeutbildning, säger Per-Inge Pettersson (C), ordförande i socialnämnden.
Men nu vill nämnden lätta på kraven. Dels för att underlätta framtida rekrytering, men också för att man inser att det behövs fler kompetenser i verksamheten.
– Det finns en viss oro ute bland de som jobbar att vi kan släppa in vem som helst i verksamheten, säger andre vice ordförande Jonny Bengtsson (S). Men så blir det absolut inte.
I stället lyfter nämnden fram fyra olika utbildningar som är "godkända" för ett jobb inom omsorgen. Gymnasiets vård och omsorgsprogram naturligtvis, men också barn- och fritidsprogrammet, yrkeshögskoleutbildning som leder fram till kompetens inom behandlingsassistent, fritidsledare, personlig assistent eller liknande.
Nämnden håller också dörren öppen för andra högskoleutbildningar som bedöms lämpliga.
I samband med de här förändringarna vill nämnden också införa två nya yrkestitlar i nomenklaturen, stödassistent och stödpedagog.
– Vi ser att det behövs en bredare kompetens inom omsorgen, säger Per-Inge Pettersson. Som till exempel fritidsledare. Jobbet kan ju handla om att ordna olika arrangemang. Men också andra kompetenser kan vara värdefulla i sammanhanget.
Han betonar dock att sista ordet ännu inte är sagt om de här föreslagna förändringarna.
– Än återstår de fackliga förhandlingarna, säger Pettersson, och sedan återkommer frågan till nämnden.