Aspelandshem: "Talar för och emot byggnadsminne"

"Det finns mycket som talar för en byggnadsminnesförklaring av hyreshuset. Men det finns också mycket som talar emot."

Aspelandshem i Virserum, ett på många sätt tidstypiskt hyreshus men som inte har så stort originalvärde kvar. Det är omdömet efter Lotta Lambkes besök.

Aspelandshem i Virserum, ett på många sätt tidstypiskt hyreshus men som inte har så stort originalvärde kvar. Det är omdömet efter Lotta Lambkes besök.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-10-07 20:30

Lotta Lambke, byggnadsantikvarie på länsstyrelsen har besökt det rivningshotade hyrshuset i Virserum och gått en inspektionsrunda.

– Det var som jag trodde, säger hon, att väldigt mycket är förändrat och ombyggt genom åren. Inte minst i fråga om byggmaterial.

– Så det är inte så höga originalvärden kvar, fortsätter hon. 

Men samtidigt finns det en del som talar för att freda byggnaden för framtiden.

– Vi har inte så många byggnadsminnen från den här tiden, säger Lotta Lambke, det var en spännande period när man byggde bra bostäder i högkvalitativa material. Generellt är det annars mest 1700-tals och 1800-talsbyggen som blir byggnadsminnen.

Det här aktuella hyreshuset är byggt i början på 1950-talet. Så även om det börjar ha några år på takåsen, så är det skapligt nytt i det här sammanhanget. Men det är inget som hindrar det från att bli ett byggnadsminne, det finns de som är nyare. 

Någon beslut har hon inte tagit ännu, hon vill vänta in lite mer information om huset först och det hoppas hon ska komma ganska snart. 

– Jag vill ha en historik på huset, säger hon, både nuläget och historiken är viktig spelar in när beslutet ska tas. 

Men där är hon inte riktigt framme än. Men ärendet är under handläggning och ett beslut om en eventuell byggnadsminnesförklaring ligger inte alltför långt fram i tiden.  Det hastar ju, beskedet måste komma innan rivningsplanerna kommer igång på allvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!