Snart kommer Hultsfred att få en självhjälpsgrupp

När nöden är som störst behövs hjälpen som mest. Därför kommer Anneli Rosenqvist i Hultsfred att starta en självhjälpsgrupp så människor kan stödja varandra när det krisar.

Anneli Rosenqvist planerar att starta en självhjälpsgrupp i Hultsfred.

Anneli Rosenqvist planerar att starta en självhjälpsgrupp i Hultsfred.

Foto: Anders J Andersson

Hultsfred2023-10-03 11:30

För sex år sedan fick Anneli Rosenqvist i Hultsfred diagnosen bipolär. När hennes chef läste sjukintyget och såg att Anneli fått diagnosen ville chefen bli av med henne. Det gick så långt att facket blev inkopplat.

Anneli Rosenqvist följde inte rådet från facket att inte gå ensam till mötet med Hultsfreds kommun eller skriva på något.

– Jag skrev på min egen uppsägning för att jag orkade inte stå emot, jag mådde så dåligt, säger hon.

Det som gjorde saken värre var att hon skötte sitt jobb och var omtyckt på det äldreboende där hon arbetade som undersköterska.

Vimmerby Tidning har varit i kontakt med Hultsfreds kommuns HR-chef, Kristina Ankarhamn Råsmark, som tillträdde i april i år.

– Jag kan bekräfta att det finns en överenskommelse från 5 juni 2017, säger hon men kan inte berätta något mer om varför Anneli Rosenqvist blev utlöst från kommunen men att det händer ibland, tre hittills i år.

undefined
Anneli Rosenqvist blev utlöst av kommunen efter att ha fått diagnosen bipolär. Nu vill hon hjälpa andra.

Anneli Rosenqvist har visat upp avtalet för tidningen. Avtalet visar när anställningen skulle upphöra, vilken ersättning hon fick av kommunen samt att alla förehavanden mellan henne och kommunen är "slutgiltigt reglerade". Förutom hon har kommunalrådet samt tidigare personalchefen, som det titulerades innan en omorganisation på personalavdelningen, skrivit under.

En bit in i uppsägningstiden sjönk Anneli Rosenqvist ännu djupare ned i dyn och försökte ta livet av sig med en överdos antidepressiva tabletter. En kompis som kom för att hälsa på hittade henne på golvet i hennes bostad och ringde ambulans.

En lång tid gick för att komma på fötter vilket bland annat inkluderar att hon nu har sjukersättning på halvtid. Anneli Rosenqvist försökte börja jobba igen men mådde för dåligt. Det slutade med att hon blev inlagd på sjukhus och fick kontakt med psykolog.

– Psykiatrin i Västervik hjälpte mig att komma igång i återrehabiliteringen genom att stötta mig, säger hon.

Via Vimmerby kommuns Plattformen fick hon så småningom arbete på Kloster Gård och senare i Svenska Kyrkan.

Helt nyligen tog hon själv kontakt med ett LSS-boende som rekryterade personal.

– Jag fick göra intervju och det gick bra. Att jag hade en diagnos gjorde inget, säger hon.

Nu när hon åter kommit på benen vill hon hjälpa andra. Därför startar hon nu en studiecirkel om självhjälp som ska hållas under hösten. Den sker i samarbete med Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH och ABF. Vilka som ska delta är redan klart.

När studiecirkeln är genomförd drar arbetet igång med att starta upp en självhjälpsgrupp i Hultsfred. Platsen blir Träffpunkt Stationen och den kommer att vara öppen för alla att delta i. Huvudman blir RSMH Västervik.

I en självhjälpsgrupp stödjer deltagarna varandra bland annat för att få ett bättre självförtroende och självkänsla.

– Det kan vara att man mår psykiskt dåligt, har en diagnos, mister någon, arbetslöshet eller skilsmässa, berättar Anneli Rosenqvist, som exempel på anledningar när man kan behöva stöd av andra.

Vad är ditt mål med självhjälpsgruppen?

– Vi ska hjälpa och stötta människor så att de inte hamnar i samma situation som till exempel jag gjorde. Vi ska stötta och finnas till men kommer inte att vara psykolog eller psykakut. Då får man söka annan hjälp.

Hon säger att gruppen ska göra aktiviteter tillsammans. Ibland blir det på Träffpunkten och andra gånger kanske de går en runda eller badar tillsammans. Allt för att bygga gemenskap och stärka varandra.

Bipolär

Förenklat betyder bipolär att personen ena stunden kan vara översvallande positiv och energisk med ett starkt självförtroende till att i nästa stund hamna i djup depression.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!