Älgar med karaktär

För åtta månader sedan tog paret Hjalmar och Maria Österberg över Målilla Älgpark, utan att ha någon erfarenhet av vare sig älgar eller djurhållning. Nu har de kommit in i rutinerna och lärt känna de karaktärsfulla bjässarna.

Hultsfred2015-07-22 21:24


Vädergudarna tycks inte kunna bestämma sig. Det småduggar och är uppehåll om vart annat. Perfekt älgväder. Halvdana dagar lockar fram de flesta turisterna och det bästa hos älgarna, som egentligen tycker att allt över åtta grader är lite för varmt.
Idag är både Hjalmars Österbergs favorit älgko Madde framme vid matningsplatsen och den imponerande älgtjuren Åke. Båda låter sig klappas och kelas med av storögda turister från hela världen.
- Jag inbillar mig att de är jätteintelligenta, tycker mig se bevis för det hela tiden, berättar Hjälmar Österberg skrattandes.

Hur det började
Paret Österberg tog över älgparken för åtta månader sedan och flyttade från Kalmar med familjen på fyra barn mellan fyra och nio år. Hjalmar är gymnasielärare i botten och Maria har jobbat som avdelningschef på Ikea, ingen av dem hade någon koll på älgskötsel och den enda erfarenhet av djurhållning de hade var av huskatten. Att det blev en älgpark de köpte kom lite av en slup, de var egentligen ute efter en gård på landet där de kunde ha djur. Men annonsen om parken skapade en gnista av nyfikenhet och efter en hel del research bestämde de sig för att slå till.
- Vi har varit väldigt ödmjuka och tacksamt tagit emot hjälp från de förra ägarna, grannarna, veterinärer och en zoolog, berättar Hjalmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!