I slutet av november utfärdade miljö- och byggnadsnämnden ett föreläggande som innebär att samtliga rester av det nedbrunna slakteriet måste forslas bort. Annars ska fastighetsägaren betala 75 000 kronor i vite för varje fyramånadersperiod som brandresterna ligger kvar.
Västerviksföretagaren Tomas Dahlqvist, som äger slakteritomten via Handelshuset i Åtvidaberg AB, överklagade föreläggandet till länsstyrelsen. Han såg det som omöjligt att städa bort brandresterna inom fyra månader.
Nu har länsstyrelsen meddelat sitt beslut. Länsstyrelsen konstaterar att slakteribyggnaden brann ner hösten 2019 och att det finns brandrester kvar på fastigheten.
"Mot bakgrund av det bildmaterial som finns i ärendet gör länsstyrelsen bedömningen att tomten inte har varit i vårdat skick och att rester från den nedbrunna byggnaden är så pass omfattande att detta utgör en betydande olägenhet", skriver länsstyrelsen som menar att fastighetsägaren har möjlighet att följa föreläggandet.
"Även om det är lättare att forsla bort resterna av den nedbrunna byggnaden under den varmare delen av året anser länsstyrelsen, mot bakgrund av att rivning inte krävs, att fyra månader är en skälig tid."
Vidare menar länsstyrelsen att föreläggandet är ett resultat av att ägaren, trots flera påminnelser, inte har lämnat in de handlingar som krävs för att få startbesked för beviljat rivningslov.
"Sammanfattningsvis har det varit korrekt av nämnden att ingripa mot den ovårdade tomten genom ett åtgärdsföreläggande med löpande vite. Överklagandet ska därmed avslås."
Det finns möjlighet att överklaga till mark- och miljödomstolen. Planerar du att överklaga en gång till?
– Det har jag inte tagit något beslut om än, så det kan jag inte svara på. Däremot måste jag försöka komma igång med rivningen. Det är det viktigaste i det här läget, säger Tomas Dahlqvist.
Han har ännu inte lämnat in de handlingar som krävs för att få startbesked. Och nu börjar det att brinna i knutarna, eftersom två år snart har gått sedan rivningslovet beviljades.
– Rivningslov räcker i fem år, men du måste få startbesked inom två år. Den tiden blir den 2 maj, säger Tomas Dahlqvist.
Om han inte får startbesked inom de närmaste veckorna måste han söka nytt rivningslov.
– Jag jobbar för att få startbesked så att jag ska kunna komma igång till sommaren.