93 lägenheter kan rivas: "Väldigt dyrt att renovera"

Drygt 90 av Hultsfreds Bostäders lägenheter i Hultsfred, Virserum och Silverdalen kan komma att rivas. Samtidigt föreslås nybyggnation på flera orter.

Ett stort antal lägenheter har tidigare rivits i Stålhagen. Nu vill Hultsfreds Bostäder riva ytterligare lägenheter, dels i Stålhagen, dels i Virserum och Silverdalen.

Ett stort antal lägenheter har tidigare rivits i Stålhagen. Nu vill Hultsfreds Bostäder riva ytterligare lägenheter, dels i Stålhagen, dels i Virserum och Silverdalen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2024-01-17 10:49

Förslaget presenterades på en presskonferens med kommunstyrelsens arbetsutskott och Hultsfreds Bostäder. Bakgrunden är att Hultsfreds Bostäder har tagit ett strategibeslut för att komma till rätta med den höga vakansgraden. I och med att bolaget ägs av Hultsfreds kommun behöver även kommunen godkänna åtgärdspaketet.

– Bostadsbolaget har väldigt mycket outhyrda lägenheter. Det är alldeles för hög andel. Vi snittar på tolv procent, vissa orter har ännu högre siffror, säger Åke Nilsson (KD), styrelseordförande i Hultsfreds Bostäder.

undefined
"Det blir väldigt dyrt att renovera de här lägenheterna", säger Helena Grybäck Svensson, vd för Hultsfreds Bostäder.

Vakansgraden i Stålhagen i Hultsfred ligger på 38 procent, efter rivningen av förskolan.

– Det behöver vi göra någonting åt, säger bostadsbolagets vd Helena Grybäck Svensson som uppger att ytterligare två hus ska rivas på Granitvägen enligt förslaget.

Vakansgraden i Virserum är 27 procent efter den pågående rivningen av husen på Bastugatan.

– Där föreslår vi att riva två hus på området Cypressen på Ringvägen. Vi vill även titta på att sälja sex lägenheter på Länsmansgatan.

Vakansgraden i Silverdalen är 18 procent. Där föreslås en rivning av Parkvägen 1A och 1B.

undefined
Ett stort antal lägenheter har tidigare rivits i Stålhagen. Nu vill Hultsfreds Bostäder riva ytterligare lägenheter, dels i Stålhagen, dels i Virserum och Silverdalen.

Totalt föreslås rivningar av 43 lägenheter i Stålhagen, 44 lägenheter i Virserum och 6 lägenheter i Silverdalen. Enligt Grybäck Svensson berörs cirka 70 hyreskontrakt av rivningarna.

– Det kommer att behöva göras en hel del lägenhetsrenoveringar för att klara de omflyttningar som ska ske. Vi vill skapa en övergång som är så smidig och positiv som möjligt, säger hon.

Planer på nyproduktion av lägenheter finns i Virserum, Hultsfred och Målilla. Kontakter har även tagits med Statens bostadsomvandling.

– För att kunna attrahera inflyttning är det viktigt att ha attraktiva lägenheter som folk vill hyra och bo i, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Tanken är att kommunen ska ge bostadsbolaget ett aktieägartillskott på 24 miljoner kronor. 

– Att göra i ordning lägenheter för omflyttning kostar i runda slängar 15 miljoner. Rivningskostnaden är 16 miljoner. Sedan får vi ett nedskrivningsbehov på åtta miljoner, säger Helena Grybäck Svensson.

undefined
Sedan tidigare pågår rivning av två fastigheter på Bastugatan i Virserum. Nu vill Hultsfreds Bostäder även riva två hus på Ringvägen.

Bostadsbolaget kan i nuläget inte säga vad kostnaden för nybyggnation av lägenheter väntas landa på.

Varför väljer ni rivning och nybyggnation i stället för renovering av lägenheterna?

– Det har med tillgång och efterfrågan att göra, säger Helena Grybäck Svensson som menar att det är bättre att satsa på nya lägenheter än att renovera de gamla.

– Det blir väldigt dyrt att renovera de här lägenheterna. Det är näst intill nybyggnadspriser i vissa sammanhang.

Planen är att bygga nya lägenheter i attraktiva lägen, bland annat i ett område nära sjön i Virserum.

– Vi har renoverat lägenheter i Virserum och Stålhagen för att se om vi kan få inflyttning. Men det är inte de lägenheter som står tomma som folk frågar efter.

undefined
"För att kunna attrahera inflyttning är det viktigt att ha attraktiva lägenheter som folk vill hyra och bo i", säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Enligt Lars Rosander togs ett enhälligt beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott om att gå vidare med förslaget, som även ska behandlas i kommunstyrelsen. Det slutgiltiga beslutet tas i kommunfullmäktige i början av februari.

– Vi kommer att processa och informera och ta in åsikter, säger Rosander.

Enligt Åke Bergh (M), styrelseledamot i Hultsfreds Bostäder, är tidpunkten den rätta att genomföra projektet.

– Jag tycker att det är väldigt positivt att vi kan göra det här nu när byggsektorn är körd i botten, säger Åke Bergh som menar att kommunen därmed ger arbetstillfällen som annars inte skulle finnas.

Hultsfreds Bostäder ägs till 100 procent av Hultsfreds kommun.
Hultsfreds Bostäder ägs till 100 procent av Hultsfreds kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!