En smygtitt: Här byggs 57 nya lägenheter

Taklagskransen är på plats. Sista jobbet för kranföraren, innan han packade ihop och körde iväg. Och när kransen kommer upp är det dags för taklagsfest.

Nu ligger taket på. Och det här hög tid för Taklagsfest. Det är   sedan gammalt, när grannar hjälptes åt att bygga. Så tackade man för hjälpen med ett kalas. Och traditionen lever än.

Nu ligger taket på. Och det här hög tid för Taklagsfest. Det är sedan gammalt, när grannar hjälptes åt att bygga. Så tackade man för hjälpen med ett kalas. Och traditionen lever än.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-01-30 19:00

– Vi har några minuter på oss innan taklagsfesten börjar, vi kan ta en sväng, säger Henrik Runehagen från Riksbyggen. Samordnaren Åsa Karlsson sträcker mig en gul besökshjälm. Tillsammans med arbetsledare Niklas Johansson stretar vi iväg genom den isande vinden på innergården. 
Men bara en liten bit, vi kommer snart fram till en lite tillfällig dörr. Henrik Runehagen öppnar och vi kliver på.

Här inne är det full fart på alla håll och kanter. För även om det är mycket gjort med bygget är det mycket kvar att göra än. Men så här långt går det i alla fall att se vilka utrymmen som ska bli lägenheter, kök eller förråd.

I den här första vevan blir det lägenhetsplan med nio lägenheter i varje.

– Sedan blir det ytterligare åtta i den andra delen av huset, säger Niklas Johansson, som räknar till 27 nya lägenheter för äldreboendet som ska heta Aspedalsgatan i framtiden. Begreppet Lindgården får Hembygdsföreningen ta hand om och gömma i samlingarna.

Så tar korridoren plötsligt slut. Henrik Runehagen böjer sig fram och krokar loss ett plastskynke.

– Nu är vi framme vid den gamla delen, säger han,

Så vi vänder och går tillbaka, kikar in i någon lägenhet på vägen.

– Den här nybyggda delen ska vara klar i sommar, säger Niklas Johansson. Då kan de boende som är kvar flytta ut hit i det nya, så att vi kan börja renoveringen.

Och det är en omfattande ombyggnad som krävs.

– Vi ska också med flytta en del väggar, säger Niklas Johansson.

Så här långt har bygget kunnat flyta på utan någon nämnvärd friktion. Men visst har det vart en utmaning att få det att fungera, det kan både Åsa Karlsson och Niklas Johansson skriva under på.

– Men vi har jobbat nära varandra hela tiden och har kunnat prata med varandra, säger Åsa Karlsson, så det det har fungerat. Bygget har också givit en he del titta på.

Att ställa till med taklagsfest är en tradition sedan urminnes tider, när ett nybygge fått sitt tak på plats. Och det är lika självklart nu som då. Både personal och boende var inbjudna. Ett par riktigt magnifika smörgåstårtor dukades upp i samlingssalen, på elegantast möjliga vis.

Genom fönstren har de boende kunnat följa arbetet och vid det här laget är nyfikenheten stor men Henrik Runehagen beklagade att de inte fick göra något studiebesök nu. Men det blir av till våren, lovade han.

Nu börjar det ta form. Per Eving, Henrik Runehagen och Niklas Johansson visar Åsa Karlsson runt land den nybyggda lägenheterna.
Nu börjar det ta form. Per Eving, Henrik Runehagen och Niklas Johansson visar Åsa Karlsson runt land den nybyggda lägenheterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!