30 procent tjejer på 3D-teknisk utbildning

Tjejerna har hittat teknikutbildningen. Nästan 30 procent av eleverna som börjar YH-utbildningen i 3D-teknik är tjejer.

3D-tekniken faschinerar. Så pass att Sabine Sjöström, Maja Stjärnerfalk och Etho Cheshire sökte siig til utbildningen i Hultsfred.

3D-tekniken faschinerar. Så pass att Sabine Sjöström, Maja Stjärnerfalk och Etho Cheshire sökte siig til utbildningen i Hultsfred.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-09-10 22:00

I reella tal är det kanske inte så jättemånga. Det är tre av elva. Men jämfört med fjolåret är det en jätteökning. Då var det en tjej av 14 elever.

Det finns många olika skäl till att tjejerna sökt sig den här utbildningen. Men alla är överens om att den här 3D-tekniken är häftig. 

– Här kan det omöjliga bli möjligt, säger Etho Chesire, som tillsammans med Sabina Sjöström och Maja Stjärnerfalk gör sin första vecka på Additivt Teknikcentrum i Hultsfred 

Sabina Sjöström hade egentligen tänkt sig en annan utbildning, när hon kom i kontakt med den här YH-utbildningen och blev intresserad. 

– Det låter väldigt intressant, säger hon. 

Alla tre har naturligtvis hört talas om 3D-tekniken tidigare, men ingen av dem har provat på,.

– Vi får lära oss något nytt, säger Etho Chesire, det blir kommer att bli roligt. Dessutom är det coolt att jobba med robotar.

Under de kommande två åren kommer de att lära sig det mesta som har med 3d-print att göra. Eva Kusimierz är lite av pionjär, och börjar andra året på utbildningen. Hon fick sommarjobb direkt, hos företaget We Matter i Linköping.

– Där har jag jobbat med utskrifter, och med att förbereda utskrifterna, berättar hon. Men nu den sista månaden jobbade jag med Cad-konstruktion.

Så räknar man ihop årskullarna är det totalt 25 YH-elever. Till det kommer ytterligare 15 gymnasieelever.

– Så totalt är vi över 40 personer i lokalerna nu, säger Joakim Svensson som förestår anläggningen. Det är jätteroligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!