20 procent av vattnet läcker ut

Läckage är ett stort problem för vattenverket. I runda tal 20 procent av dricksvattnet läcker ut någonstans på vägen.

En grävmaskin i varje gathörn. Ja nära på, arbetet med att sanera de gamla vatten- och avloppsledningarna är intensivt just nu. Och det behövs, 20 procent läcker ut på vägen till konsument.

En grävmaskin i varje gathörn. Ja nära på, arbetet med att sanera de gamla vatten- och avloppsledningarna är intensivt just nu. Och det behövs, 20 procent läcker ut på vägen till konsument.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2020-06-20 09:00

– Vattenledningarna är gamla, säger driftchefen för VA, David Nelson, och de läcker lite här och var. Runt 20 procent försvinner på vägen.

Men samtidigt som det försvinner en hel del vatten, 1 700 kubikmeter per dygn pumpas ut från vattenverket, så tar reningsverket emot betydligt mycket mer. Inkommande vatten handlar om 2 700 kubikmeter per dygn.

Att den ekvationen inte riktigt går ihop beror helt enkelt på att även avloppsledningarna läcker. Fast här läcker det in i stället. Vatten utifrån letar sig in i de gamla cementrören på olika sätt. 

– Det kan också bero på att gamla dagvattenledningar, takavvattning och liknande är felkopplade så att det rinner in vatten i ledningarna. 

Stora delar av ledningsnätet är gamla som gatan, rent bokstavligt talat ibland. På några ställen har ÖSK, som svarar för VA-hanteringen i Hultsfred och Högsby kommuner, bytt ut ledningarna. Exempelvis i Gårdveda och i delar av Hultsfred. Exempelvis längs Hagadalsgatan och vid Mimerskolan. Men mycket återstår innan nätet är åtgärdat.

– Vi jobbar med ledningarna hela tiden, säger David Nelson, men vi hinner mest bara med det akuta.

För att öka kapaciteten har ÖSK nyligen tagit beslut om att inrätta ett helt nytt rörläggningsteam på tio personer som kan öka takten i arbetet. Ett proffsteam som kan allt om rörläggning, är meningen.

Notan för satsningarna hamnar på vad som kallas VA-kollektivet, alltså ÖSK:s alla 4 591 abonnenter i Hultsfred. Det påverkar inte kommunens kassa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!