190 barn kan få vänta på nya förskolan

Bygget av nya förskolan i Hultsfred försenas med minst två månader. 190 barn kan få vänta på att flytta in.

Här ska den nya förskolan byggas. Skogen är borta  och ledningarna snart framdragna. Men byggstarten får vänta i minst två månader eftersom upphandlingen överklagades.

Här ska den nya förskolan byggas. Skogen är borta och ledningarna snart framdragna. Men byggstarten får vänta i minst två månader eftersom upphandlingen överklagades.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-04-23 08:00

För ett par veckor sedan tilldelades Skanska bygget av den nya förskolan Växthuset i södra Ekeberg i Hultsfred. Men det tilldelningsbeslutet överklagades av en av de andra tre anbudsgivarna som saknade ett dokument i det vinnande anbudet.

 – Därför tvingas vi nu avbryta upphandlingen och börja om på nytt, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Så det kommer att bli en ny upphandling. Något som kommer att försena byggstarten av den nya förskolan med minst två månader. Först 30 dagars upphandling, och sedan lika länge i överklagandetid. 

Hultsfreds kommun satsar i storleksordningen 100 miljoner kronor på att bygga den här nya, stora förskolan i Södra Ekeberg, i skogsområdet intill Framstegets lokaler. I den summan är också det omfattande arbetet på Hagadalsgatan inräknat.

 – 70 procent av totalsumman gäller bygget av förskolan, säger Rosander. 

Rosander räknar dock inte med att det ska behöva bli några extra kostnader för kommunen på grund av överklagandet. Kanske rent av tvärtom, att det kan komma att bli mer prispress nu.

– Men skulle det bli merkostnader för oss, säger oppositionsrådet Tomas Söreling, blir det våra konsulter som får ta dessa. De har garanterat att allt skulle vara med i upphandlingen.

Även om överklagandet fördröjer byggstarten i två månader, hoppas de båda politikerna, att förskolan ska kunna tas i bruk som planerat om två år. På två år går det att bygga ifatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!