Är din nära vän en missbrukare?

Medberoende är en grupp som ofta glöms bort. På måndag startar kommunen gruppverksamhet med behandling, där syftet är att sprida kunskap kring medberoende och skicka med verktyg hur man hanterar sin situation.

Ammi Levin och Ingela Frejd ser fram emot att sprida kunskap till medberoende. På måndag startar de en ny grupp med behandling i kommunhuset.

Ammi Levin och Ingela Frejd ser fram emot att sprida kunskap till medberoende. På måndag startar de en ny grupp med behandling i kommunhuset.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-03-17 09:00

Förra gången IFO Vuxen drev en sådan här grupp, hösten 2017, slog det mycket väl ut med sex deltagare som gick konstant.

– Jag vet att de träffas än i dag, säger behandlare Ammi Levin, som kommer leda gruppen tillsammans med Ingela Frejd.

– Så det känns både kul och betydelsefullt att kunna gå ut med erbjudandet igen.

På måndag startar kollegorna en ny grupp med behandling för medberoende inom kommunens öppenvård. Det kan handla om alkohol, narkotika och tabletter. Men även spelmissbruk, som ökar i samhället.

– Sedan vi fick en ny lagstiftning vid årsskiftet, får vi allt mer förfrågningar kring vilken hjälp det finns att få mot spelmissbruk.

De senaste åren har Ammi och Ingela sett tydligt att behovet av samtal ökat bland medberoende. Nu tar man det ett steg längre i syfte att sprida kunskap, och låta medberoende möta andra i samma situation.

– De flesta känner skam över att man har en anhörig med missbruksproblem. Det är den röda tråden genom gruppbehandlingen, att det inte är något att skämmas över. Missbruk är som vilken fysisk sjukdom som helst. En familjesjukdom där alla berörs.

Tanken är att man kan gå några provomgångar, för att se så det känns bra och passar. Därefter får man ansöka om bistånd att vara med i gruppen, som träffas i kommunhuset måndagar jämna veckor. Det krävs ingen föranmälan.

– Målet med medberoendebehandlingen är att deltagarna ska få stöd, förståelse och verktyg för den situation de lever i som anhörig. Men att de också ska ta ansvar för sin egen situation, utveckling och förändring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!