Enligt siffror från Kronofogden har 10 900 personer ansökt om skuldsanering under det första halvåret 2019, det är en ökning med cirka 15 procent från förra årets första halvår. I Hultsfreds kommun är det bara en liten ökning från föregående år. Under första halvåret 2018 inkom 26 ansökningar, i år är det 28 stycken.

– Det har inte varit någon jätteökning här utan det håller sig ganska stabilt. Sen vad det beror på kan jag inte svara på, om det är så att folk inte törs komma hit. Det är ju många som har problem med skulder, säger Eva Didrikson som är budget- och skuldrådgivare på Hultsfreds kommun.

Enligt siffror från Kronofogden så hade 5,8 procent av Hultsfreds befolkning skulder hos kronofogden år 2018.

– Det är fortfarande lite skam det här med att söka hjälp tyvärr. De flesta som kommer hit och söker skuldsanering beror på att det har hänt nåt i livet som till exempel separation, arbetslöshet eller sjukdom, berättar Eva Didrikson.

I november 2016 genomfördes en lagändring för att göra det lättare för personer att ansöka om skuldsanering.

– Det har ju ökat sen 2016, det var ju då som det blev lättare, sen har det hållit sig ganska lika, säger Eva Didrikson.

En del av lagändringen innebär att man under två månader på året inte behöver betala av något på sin skuld:

– Man kan få lite andrum. Man kan fira lite semester i juni och i december när det är jul så vet man att man har några kronor extra, säger Eva Didrikson.