50-talet brandmän i realistisk jätteövning

Truckladdningsrummet var helt övertänt, med följden att fem personer hade fått allvarliga rök- och brännskador och tre personer befarades vara kvar i lokalen. Det scenariot väntade när IKEA Industry och räddningstjänsten gemensamt genomförde en av de största brandövningarna genom tiderna.

Brandmän lyftes upp på taket, för att såga upp ett hål och bekämpa branden utifrån.

Brandmän lyftes upp på taket, för att såga upp ett hål och bekämpa branden utifrån.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-11-13 19:00

– Vi har mänskliga och egendomsvärden som är oersättliga, så övningar som denna, där vi övar tillsammans med räddningstjänsten så skarpt vi kan i den faktiska miljön, är av oerhört stor vikt för att vi ska kunna förebygga att något liknande händer i verkligheten, säger Roger Svensk på IKEA Industry.

När SOS tog emot ett automatlarm från IKEA-industrin i Hultsfred strax efter klockan 18 på måndagskvällen var det startskottet på den första riktigt stora övningsinsatsen på företaget. Så kallade utrymningsövningar genomförs två gånger per år, men aldrig har man övat i den här omfattningen.

– Räddningstjänsten har varit här tidigare för att få terrängkännedom, men det får en helt annan dimension vid tillämpad övning med rök, begränsad belysning och när det finns skadade att söka efter. På det här sättet kan vi se hur vårt säkerhetsarbete fungerar och var det finns utvecklingspotential, säger Roger Svensk som också såg till att det åtta man stora, lokala krisledningsteamet omfattades av en övning för första gången.

När automatlarmet gick var det också inledningen på en jätteövning för ett 50-tal brandmän och två från ambulansen.

– Det är övning för brandgubbarna den aktuella tiden, men ingen hade vetskap om att de blev larmade till en riktig storövning, säger säkerhetssamordnare Ulf Bowein, som planerat övningen gemensamt med kollegorna Michael Hesselgård, Andreas Enberg och Leif Vigren Eriksson samt representanter från IKEA Industry under närmare sex veckor.

När räddningstjänsten kom till IKEA Industry möttes de av scenariot att det var en fullt utvecklad brand i ett truckladdningsrum. Under flera timmar hade lokalen rökfyllts, för att förstärka känslan av att det var på riktigt.

Direktiven brandmännen fick inför den fiktiva insatsen, var att personalen var tryggad och inräknad vid återsamlingsplatsen. Men det visade sig snart att det saknades tre personer, i det här fallet extern personal i form av en truckleverantör, en systemleverantör av automatiska truckar och en lastbilschaufför som hämtat eller levererat material.

– De befarades vara kvar i byggnaden samtidigt som vi hade fem personer som behövde tas om hand med omfattande rök- och brännskador, berättar säkerhetssamordnare Ulf Bowein, som tycker att övningen gick över förväntan.

– Under 2018 har vi jobbat mycket med organisation, ledning och stabsfunktioner, nu såg vi en chans att pröva det vi lärt oss och testa nya funktioner. Vissa saker av det här ska vi börja jobba med redan nästa vecka, så övningen var oerhört betydelsefull.

Räddningschef Michael Hesselgård var lika positiv han.

– Att vi får öva så här, tillsammans med en av Hultsfreds kommuns största arbetsgivare är en win-win-situation. Övningar som denna ger också oss möjlighet att se så allt fungerar som det är tänkt.

Övningen pågick under två timmar, sedan blåste Ulf Bowein av alltsammans och samlade samtliga inblandade till ett kort möte där man gick igenom händelseförloppet för att alla skulle förstå hur stor övningen var och få en inblick i vad som hänt runt om.

– Nu väntar en stor utvärdering både hos oss och inom räddningstjänsten, säger Roger Svensk. Det är oerhört viktigt att utbyta erfarenheter så vi kan lära av varandra. Får jag önska var det här bara början på vårt samarbete.

Brandmästare Andreas Enberg och säkerhetssamordnare Ulf Bowein under måndagens planeringsmöte.
Brandmästare Andreas Enberg och säkerhetssamordnare Ulf Bowein under måndagens planeringsmöte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!