Tuff ekonomi bakom hyreshöjning

Grunden till hyreshöjningen på Hornåberg är det tuffa ekonomiska läget i Kinda kommun. "Avtalet har varit en ren förlustaffär", konstaterar samhällsbyggnadsförvaltningens chef Bo Horndahl.

"Att ge bort 350 000 kronor varje år går inte", konstaterar samhällsbyggnadsförvaltningens chef Bo Horndahl om hyresavtalet vid Hornåbergs camping.

"Att ge bort 350 000 kronor varje år går inte", konstaterar samhällsbyggnadsförvaltningens chef Bo Horndahl om hyresavtalet vid Hornåbergs camping.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Horn2020-03-05 16:00

Reaktionerna efter vår rapportering kring campingen i Horn har varit många. Bland annat har kommunen, via sin hemsida, tagit emot ett tiotal synpunkter kring ärendet. Samtliga är kritiska och nästan alla ifrågasätter den föreslagna hyran på 400 000 kronor. Bo Horndahl, som har delegerat ansvar för avtalsförhandlingen, planerar att svara samtliga.

– Ja, det stämmer. Det är mitt ansvar, berättar han när vi slår oss ned på kommunhuset. Han fortsätter sedan:

– Alla surdegar till avtal som kommer upp måste ses över och omförhandlas. Nu tittar vi på det här fallet och vår roll på tjänstemannasidan är att få ut så mycket som möjligt av de skattepengar som kommuninvånarna betalar. Vår ståndpunkt är att vi inte kan subventionera ett privat företag.

Under intervjun visar han upp anteckningar från ett möte, den 4 december förra året, mellan kommunen och den nuvarande hyresgästen Modi Kinda AB. Här framgår det att båda parter vill omförhandla avtalet men att hyresgästen inte har möjlighet att driva verksamheten vidare om "avtalet förändras till andra hyresnivåer". Tjänstemännen å sin sida är tydliga med att kommunen inte kan åta sig att subventionera kapitaltjänstkostnaderna.

– När kommunen valde att bygga ett nytt servicehus för ett par år sedan kanske man inte hade den här dåliga ekonomin som man har i dag. Att ge bort 350 000 kronor varje år går inte när det samtidigt måste sparas på vård, omsorg och skola.

När det nuvarande avtalet sagts upp finns det enligt Horndahl två alternativ att ta ställning till i en fortsatt förhandling. Ska ett nytt hyresavtal skrivas eller ska anläggningen säljas?

– Det är efter detta som politiken kommer in och kan fatta ett annat beslut. De kanske är beredda att av någon anledning subventionera den här verksamheten, förklarar Kindachefen och fortsätter:

– Vi rekommenderar inte att sälja. Vi måste se till Horns framtid, 50–70 år framöver, och den här marken kanske behövs för bostäder. Lyckas vi inte komma överens med hyresgästen är vårt förslag att gå ut med avtalet på marknaden.

Anna-Lena Monell från Modi Kinda AB bekräftar att de kommer att skriva under uppsägningen, men trycker samtidigt på alla de mervärden som en camping i Horn innebär.

– Att säga upp avtalet är inte konstigt men kommunen borde se till mer än bara kronor och ören, avslutar hon.

Modi Kinda AB bekräftar att de kommer att skriva under uppsägningen men anser att kommunen borde se till mer än bara kronor och ören.
Modi Kinda AB bekräftar att de kommer att skriva under uppsägningen men anser att kommunen borde se till mer än bara kronor och ören.
Karta: Hornåbergs Camping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!