Sökes: Nya deltidsbrandmän till Horn

Det saknas deltidsbrandmän i Horn. Därför bjuder räddningstjänsten i Kinda in till öppet hus vid brandstationen, mitt i samhället, onsdagen den 18:e december.

Räddningstjänsten i Kinda söker just nu två eller tre nya deltidsbrandmän till stationen i Horn.

Räddningstjänsten i Kinda söker just nu två eller tre nya deltidsbrandmän till stationen i Horn.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Horn2019-12-11 06:00

– Det här är inget problem som har dykt upp här och nu, visserligen har vi haft tillräckligt med brandmän, men det har ändå varit jättesvårt att rekrytera nere i Horn. Nu försöker vi oss på ett nytt grepp, förklarar räddningschefen Thomas Blixt.

I dagsläget finns det totalt nio deltidsbrandmän i Horn varav en, inom en snar framtid, ska sluta på grund av flytt. Därför är önskemålet, enligt Kindas räddningschef, i dagsläget att rekrytera två till tre nya personer till brandmannakåren. 

– Jag hoppas och tror att det skulle kunna vara möjligt att finna personer som vill ställa upp och hjälpa till på något sätt. Vid det öppna huset kommer det att finnas brandmän på plats för att svara på nyfikna frågor, förklarar Blixt och fortsätter: 

– Problemet i Horn är att det inte finns så många människor som jobbar på orten under dag- eller nattetid. Sedan tror nog många att man som brandman måste vara stor och stark som en oxe, men det är inte alls det som vi behöver. 

Vad behöver göras för att förändra situationen?

– Det viktiga är att vi får människor att bli nyfikna på yrket och förstå att det är människan, inte den stora och starka, som vi behöver. Det gäller också att inte stirra sig blind på den gamla hederliga strukturen på beredskap,  vi måste hitta andra lösningar. Man kanske kan bli deltidsbrandman i Horn även om man jobbar någon annanstans. Det finns möjligheter att skapa olika arbetsgrupper eller scheman, avslutar Blixt.

"Har varit jättesvårt att rekrytera", säger räddningschef Thomas Blixt om situationen i Horn.
"Har varit jättesvårt att rekrytera", säger räddningschef Thomas Blixt om situationen i Horn.
Karta: Stångågatan 27
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!