"Känts som att vi fått in en långtradare i TV-rummet"

Annica Haags hund flyr de höga ljuden, vinglasen välter i vitrinskåpet och husfasaden spricker – något som kan bero på Eons sprängningsarbete vid Bruksvägen i Horn. Det ska utredas och företaget öppnar nu upp för dialog med de närboende.

Anders Härstedt, konsult på Nitro consult, ser över Annicas fastighet. Huruvida skadorna beror på sprängningsarbetet varken kan eller vill han uttala sig om än.

Anders Härstedt, konsult på Nitro consult, ser över Annicas fastighet. Huruvida skadorna beror på sprängningsarbetet varken kan eller vill han uttala sig om än.

Foto: Agnes Ganestål

Horn2022-03-15 07:00

Vi befinner oss på Bruksvägen i Horn, där arbetet med en ny transformatorstation har pågått sedan strax innan jul. De gångna månaderna har kantats av sprängningar, något som sedan en tid tillbaka har påverkat flera närboende.

Annica Haag bor knappt en halv kilometer, fågelvägen, från platsen. Hon är en av dem som har drabbats av sprängningsarbetet.

– Det känns som att det är på baksidan av huset som de spränger. Vid vissa sprängningar har det känts som att vi fått in en långtradare i TV-rummet. Det har varit riktigt otrevliga smällar, konstaterar hon.

undefined
Vid Bruksvägen i Horn har cirka 8 000 kubikmeter berg sprängts bort.

Bakom oss ligger resterna av det berg som sprängts bort. Det rör sig, i runda slängar, om 8 000 kubikmeter berg. I skrivande stund återstår ett fåtal sprängningar, dock av det mildare slaget.

– Man sprängde även innan vi började märka av det. Det var först när det blev de här riktigt stora smällarna som vi började känna dem och upptäckte att det fanns skador på fastigheten, berättar Annica vidare.

Vad är det för skador?

– Sprickor i rappningen på huset, sprickor i väggen inomhus, sprickor på insidan av källaren... Men vi är ju mest rädda för det som vi inte kan se. Vi vet ju inte hur tjälen i marken påverkas, till exempel. Likadant bergvärmen, hur vet vi att den inte har skadats? Murstock? Skorsten?

undefined
Vid vissa sprängningar har det känts som att arbetet sker inpå husknuten, enligt Annica Haag. Hon bor 400 meter, fågelvägen, från platsen där sprängningsarbetet sker.

Annica hävdar att flera av hennes grannar har upplevt samma konsekvenser av sprängningarna som hon har gjort.

– Det är ungefär samma skador för alla, både invändigt och utvändigt.

På plats vid transformatorstationen denna soliga eftermiddag finns även Björn Persson, Eons östgötska regionchef, och Per Andersson, projektledare för bygget. De lyssnar till Annicas berättelse.

– Detta är naturligtvis en icke önskvärd situation från vår sida och vi har absolut största förståelse för att det har upplevts med oro och rädsla för de som är närboende. Det som nu har uppmärksammats, det tar vi på stort allvar. Vi har påbörjat en dialog med de fastighetsägare som känner sig berörda, säger Björn.

undefined
"Det som nu har uppmärksammats, det tar vi på stort allvar", försäkrar Björn Persson, Eons östgötska regionchef.

Han, Per och Annica har precis avslutat ett möte tillsammans med andra närboende och Anders Härstedt, konsult på mätarföretaget Nitro consult. Han ansvarar för utsatta vibrationsmätare på närliggande fastigheter samt den kommande besiktningen av de fastigheter som fått skador.

Innan sprängningarna påbörjades vid jul sattes två vibrationsmätare upp på två olika fastigheter, på vardera sida om berget. Vibrationsmätarna läses av i realtid. Bara några sekunder efter en genomförd sprängning finns datan tillgänglig.

– De här mätarna sitter utanför det område där man är skyldig att ha besiktning efter sprängningen. I och med det var entreprenörens uppfattning att vi kunde känna oss trygga med hur sprängningarna skulle påverka omgivningen. Hade vi haft den vetskap som vi har i dag, att det skulle påverka än längre, då hade vi ju gjort observationer där också, säger Björn.

undefined
På Annicas fastighet har en vibrationsmätare monterats. Vibrationerna kan läsas av i realtid.

Det var i mitten av februari som Eon uppmärksammades om att Annica och hennes grannar hade funnit skador på sina fastigheter. Det berättar Per.

– Vi pausade sprängningsarbetet direkt, för att sätta upp en vibrationsmätare även hos Annica och föra en dialog med henne, säger han.

Det innebär att tre fastigheter i närområdet har vibrationsmätare i dagsläget, men fler är på gång inför de sista sprängningarna.

– De här mätarna ger svar på om sprängningarna överskrider de gränsvärden som finns. Det har de inte gjort, så utifrån mätningarna har det inte funnits någon anledning att avbryta arbetet. Därför har sprängningarna fortsatt fram tills nu när vi är i princip färdiga, berättar Björn.

undefined
Eons Björn Persson och Per Andersson.

Gränsvärdet anpassas efter avståndet från platsen där sprängningsarbetet pågår, berättar han vidare. För Annicas hus är gränsvärdet åtta – och det har alltså inte uppmätts.

– På mitt hus har det bara uppmätts till två. Ändå har det känts som att halva huset ska ramla omkull.

Ändå tycks hon ha förtroende för Eon. Hon känner sig lyssnad på, uppger hon.

– Det är ju våra fastigheter och vi är rädda om dem, men jag känner ändå en stor tilltro för Eon. De lyssnar in och har ett bra samarbete med oss fastighetsägare.

Per nickar, säger:

– Det kvittar väl egentligen vilket värde som uppnås, upplever man olägenheter kan man höra av sig till oss.

undefined
Per Andersson tycker att det är bra att de närboende kontaktar Eon vid oroskänslor.

Efter en stunds samtal i vårsolen rör vi oss mot Annicas hus för att inspektera skadorna på fasaden liksom vibrationsmätaren som satts upp. Där väntar Anders från Nitro consult på oss.

Han visar mätningsutrustningen som sitter placerad på och bredvid Annicas hus, börjar berätta:

– Entreprenören ansvarar för att uppmätta vibrationer kontrolleras och att arbetet anpassas så att angivna gränsvärden inte överskrids. Vid överskridande av gränsvärden ska beställaren informeras och arbetena avbrytas. Entreprenör ska därefter föreslå och utföra åtgärder för att säkerställa att gällande gränsvärden inte överskrids.

undefined
Annica Haag vittnar om flera konsekvenser av Eons sprängningsarbete på Bruksvägen. Sprickor i husfasaden är en.

Han fortsätter:

– De värden som vi har uppmätt här har ju legat runt en och en halv till två millimeter per sekund. Det är inga värden som har varit farliga för fastigheten, vad vi anser. Vi tycker att det har varit bra värden.

Kan du se ett problem i de satta gränsvärdena?

 – Nej.

Annica och hennes grannar kan ju se skador på sina fastigheter trots att gränsvärdet inte har uppnåtts. Hur mycket skada blir det på en fastighet om gränsvärdet uppnås?

– De dokumenterade sprickor som påtalats av fastighetsägare är inte fastställda till att ha något samband med sprängningsarbetet. Gränsvärdena är satta så att skador normalt inte ska uppstå på byggnader.

undefined
Anders Härstedt, konsult på Nitro consult, ser över Annicas fastighet. Huruvida skadorna beror på sprängningsarbetet varken kan eller vill han uttala sig om än.

När vi hör av Anders några dagar efter vårt möte i Horn är besiktningen av Annicas fastighet ännu inte färdig.

– Syneförrättning av huset är inte genomförd, endast dokumentation, berättar han.

Men dokumentationen är åtminstone klar och skickad till Eon.

– Det är alltså en redovisning utifrån de mätningar som Nitro har gjort, tillsammans med en del kommentarer. Den har vi delat ut till de fastighetsägare som vi träffat i Horn också. Nu ser vi med spänning fram emot mätresultaten för de sista sprängningarna som äger rum i dagarna, säger Björn.

Därefter väntar en utredning. Beror fastigheternas skador på sprängningsarbetet? Vem bär ansvar? Hur ska det fördelas? Eons dialog med de närboende ska fortgå under hela processen, belyser Björn.

– Den här dialogen ska vi fortsätta och sedan ska vi gå till botten med det här, fastslår han.

undefined
"Det här är ingenting vi kan ändra på nu, gjort är gjort, men nu vill vi göra det här så bra som möjligt så att vi och de närboende kan se varandra i ögonen även i framtiden", säger Björn Persson, regionchef på Eon.
Björn Persson och Per Andersson vill gärna ha en öppen dialog med de närboende som upplever sig vara drabbade av deras arbete.
Björn Persson och Per Andersson vill gärna ha en öppen dialog med de närboende som upplever sig vara drabbade av deras arbete.
Transformatorstation Horn

Tranformatorstationen som håller på att byggas i Horn är en av fem som finns med i rådande ledningsprojekt. En station är redan ombyggd och klar, i Kisa. Nya stationer byggs i Horn, Gullringen och Södra vi. Det blir även en ombyggnation av en station utanför Vimmerby.

Arbetet har pågått i ungefär 14 år. Det har bestått av tillståndsprocesser, upphandlingar och projektering. När alla beslut var fattade och alla överklaganden var färdigberedda så kunde Eon sätta igång arbetet strax före jul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!