Kräftfeber i Rummemåla: 150 kilo per säsong

På Rummemåla gård utanför Horn finner vi Gustav Svensson och hans familj. I sjön Teftern som ligger bredvid har de fiskat kräftor sen länge.

Gustav Svensson med barnen Ronja, Ture och Gillis tar upp käftorna på bryggan.

Gustav Svensson med barnen Ronja, Ture och Gillis tar upp käftorna på bryggan.

Foto: Märta Svensson

Horn2021-08-10 19:00

– Jag är uppväxt här på gården. Jag har fiskat kräftor med mina föräldrar. På den tiden var vi ute med en eka och då fanns det kvar flodkräftor. Nu släpar jag med mig mina barn till sjön. Det är ett bra intresse för dem, att komma ut på sjön, säger Gustav.

Gustavs mammas man kokar också kräftor. Gustavs pappa har alltid fiskat och även Gustavs farfar.

– Jag hann aldrig träffa min farfar men han fiskade också kräftor har jag hört. Han levde på 50-talet när bilarna slog igenom. Det sägs att han fiskade kräftor för att få ihop till sin första bil.

Nu för tiden fiskar Gustav upp burar nästan varje dag i veckan, någon vilodag planerar han också in. Men innan han hade sina tre barn var det ännu oftare.

– Innan barnen gick jag all-in. Jag kommer säkert fiska mer igen när barnen blir äldre.

Men att gå upp mitt i natten för att ta upp burar gör han inte.

– Kräftor är nattaktiva och äter på natten. Förr gick man upp på natten eller tidigt på morgonen för att ta upp kräftorna innan det blev ljust så de tog sig från kräftburen. Med dagens burar kan de inte komma ur dem.

Gustav tar upp burarna en gång om dagen, tömmer den, fyller på med nytt bete och sen släpper ner buren igen.

– Men jag är en morgonmänniska så därför går jag upp vid fyra ibland. Sjön ligger helt spegelblank och barnen sover, då kan jag åka ut med båten och ta upp några burar.

För flera år sedan fanns det kräftpremiär. Det var i början av augusti och från och med det datumet var det fritt fram att fiska kräftor. Något som infördes för att inte utrota den svenska kräftan. Men sedan Sverige gick med i EU har dessa regler tagits bort.

– Jag brukar ibland tjuvstarta i juli och sen har jag burarna i till september.  

Under en säsong så fiskar Gustav upp ungefär 150 kilo kräftor. Vissa somrar har han inte marknadsfört att han säljer kräftor, de flesta har ändå hans nummer.

Som bete använder Gustav all slags fisk som han får upp ur sjön. Abborre, mört och gädda bland annat.

– Jag har provat att köpa bete men fiskar är alltid bra. Jag har en del kompisar som fiskar och då får jag lite fisk mot ett rabatterat kräftpris, säger Gustav och skrattar.

Den godaste kräftan tycker Gustav är honor som är fyllda med rom. Han har ett knep på kräftskivor att få just dem.

– Det gäller att lära sig hur honan ser ut. Honan har en bredare kräftstjärt.

Det blir en del kräftskivor under sensommaren. Gustav menar att man inte ska begränsa sig till det. Dill och salt i all ära men Gustav rekommenderar att testa att laga en pastasås eller en toast skagen med kräftor.
"Det är bara att skala den så kan du laga mycket mat med den."
Det blir en del kräftskivor under sensommaren. Gustav menar att man inte ska begränsa sig till det. Dill och salt i all ära men Gustav rekommenderar att testa att laga en pastasås eller en toast skagen med kräftor. "Det är bara att skala den så kan du laga mycket mat med den."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!