"Pelle i sågen" firar 80 år och företaget fyller 45

Trots ett långt arbetsliv har Per-Ove Karlsson från Horn inga planer på att sluta arbeta. Nu firar han 45 år som trävaruhandlare.

Pelle firar både 80 år samt 45 år som trävaruhandlare.

Pelle firar både 80 år samt 45 år som trävaruhandlare.

Foto: Lina Edgar

Horn2022-11-03 15:00

I dagarna fyllde Per-Ove Karlsson, eller "Pelle i sågen" som han oftast kallas av ortsborna, 80 år. Samtidigt firar han 45 år som trävaruhandlare och han har ännu inga planer på att lägga ner arbetet.

– När jag slutar jobba får min hälsa bestämma. Så länge jag känner mig pigg och frisk fortsätter jag, säger Pelle och ler.

undefined
Pelle firar både 80 år samt 45 år som trävaruhandlare.

Han startade sitt yrkesliv som lastbilschaufför för att sedan jobba på Kindasågen där han körde timmertruck under många år. Båda dessa yrkesval har sedan kommit att prägla Pelles fortsatta liv.

– Jag tyckte det verkade roligt att vara egenföretagare, så 1977 bestämde jag mig för att bygga upp ett eget sågverk här i Horn. Min pappa arbetade som byggmästare så jag hade lite yrkesvana efter att ha varit med honom på jobb under många år.

undefined
Solen skiner över sågverket.
undefined
Pelle byggde sitt sågverk 1977.

De första åren sågades det mestadels virke på sågverket, men senare utökade Pelle sin verksamhet och började även tillverka lastpallar. Som mest hade han sex personer anställda i sitt företag, men när han gick i pension 2005 valde han att minska ner sin verksamhet och sälja pallfabriken.

– Jag kände ändå att jag ville fortsätta arbeta i mindre utsträckning. Jag tror det är nyttigt att ha något att göra. Dessutom har jag många återkommande kunder som jag gärna fortsätter träffa, säger Pelle.

Som nybliven egenföretagare behövde han skaffa sig ett extrajobb för att dryga ut sin inkomst. 1980 gick han därför med i brandkåren i Horn. Där blev han kvar i 20 år och minns tillbaka på den tiden med glädje.

– Vi var ett glatt gäng och hade väldigt mycket roligt ihop. Att ha jour passade mig bra när jag ändå arbetade så nära brandstationen.

Utöver sin trävaruhandel och det tidigare engagemanget i brandkåren har Pelle ett stort intresse för veteranlastbilar. Han har byggt flera stycken på egen hand genom åren.

– Jag började bygga och renovera veteranlastbilar på 90-talet och det har blivit ett stort fritidsintresse.

Sina lastbilar brukar han bland annat visa upp under det årliga sommarevenemanget Hornmarken, men då och då deltar han även i olika veteranbilsrallyn runtom i Sverige.

undefined
Pelle visar upp sina fyra egenhändigt byggda lastbilar.
undefined
Många veteranbilsrallyn har det blivit genom åren.

– Det har blivit en hel del rally genom åren, nu senast i september uppe i Södertälje där vi var 115 deltagare från hela Sverige, säger Pelle och blickar upp över sin samling med skyltar från veteranbilsrace han deltagit i.

2015 vändes Pelles liv upp och ner när hans fru Majvor gick bort efter att ha insjuknat i cancer. De hade varit ett par sedan början på 60-talet och det blev ett stort tomrum hemma i deras hus. Hans arbete nere i sågverket blev en tillflyktsort och ett bra sätt att tänka på annat. 

– Det blev såklart väldigt tomt och tyst när min fru lämnade jordelivet, men jag kunde inte bara sitta hemma och sörja. Att gå till jobbet och få träffa folk har hjälpt mig mycket i sorgearbetet.

undefined
I 45 år har Pelle cyklat till jobbet.

Det sociala livet har alltid varit viktigt för Pelle. I närmare 30 år har han under somrarna åkt motorcykel med ett kompisgäng från Horn. Varje onsdag åker de en tur ihop och avslutar sedan med fika på olika ställen runtom i Östergötland och Småland.

Men det är inte bara motorcyklar som har följt Pelle genom livet. Vanliga cyklar har varit riktiga trotjänare.

– Jag har aldrig haft någon firmabil att åka omkring i, jag har alltid cyklat till och från jobbet i alla väder och i alla årstider. Under 45 år har jag lyckats slita ut inte mindre än tre cyklar, säger Pelle och skrattar.

Man behöver inte gå till gymmet efter en dag på sågverket, menar Pelle.
Man behöver inte gå till gymmet efter en dag på sågverket, menar Pelle.
Om Per-Ove Karlsson:

Bor: I ett hus i Horn.

Ålder: Fyllde 80 år den 26 oktober.

Familj: Tre vuxna barn och barnbarn. 

På fritiden: Meckar med sina egenbyggda veteranlastbilar, deltar i veteranlastbilsrallyn samt åker motorcykel.

Har tidigare haft en pallfabrik där han producerade EU-lastpallar. Denna sorts lastpallar blev standard i Sverige 1961 och används idag flitigt i de flesta sorters transporter med lastbil och tåg. Pallarna är utformade så att en gaffeltruck ska kunna lyfta dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!