Paret tar över campingen: "Skräckblandad förtjusning"

Kontraktet är påskrivet och 2021-års säsong är säkrad. Efter vad de kallar "en turbulent tid" tar långliggarna Lena Berg och Michael Römberg över driften på Hornåbergs camping.

Gamlebyparet Michael Römberg och Lena Berg är sedan två år tillbaka långliggare på Hornåbergs camping. Nu har de bestämt sig för att ta över driften efter Modi Kinda AB.

Gamlebyparet Michael Römberg och Lena Berg är sedan två år tillbaka långliggare på Hornåbergs camping. Nu har de bestämt sig för att ta över driften efter Modi Kinda AB.

Foto: Arkiv/Privat/bildmontage

Horn2020-12-10 08:00

– Turerna som varit den senaste tiden har ju inte inneburit någon bra reklam för campingen så vi känner att vår första uppgift är att skapa lugn och ro - att campingen blir kvar i samma anda som förut, förklarar Gamlebyparet.

Ända sedan duon Anna-Lena Monell och Sofie Didi, efter en fruktlös hyresförhandling, meddelade att de lämnar campingen i Horn har Kinda kommun letat efter en ersättare. Ett flertal aktörer har under sökperioden klivit fram som intressenter men senare tackat nej. I veckan kunde ett nytt hyresavtal till slut undertecknas.

– Som långliggare på campingen har vi fått kontinuerlig information om kommunens kontakt med olika intressenter och har på så sätt fått reda på att en efter en har fallit ifrån. Först kände vi oss sugna, sedan blev vi osäkra, men när det bara var vi kvar bestämde vi oss för att satsa, förklarar Lena Berg och fortsätter:

– Det känns jättebra, lite skräckblandad förtjusning förstås, men vi känner att vi har Anna-Lena och Sofie att luta oss emot lite. De har gett oss många viktiga råd inför det här beslutet.

undefined
I det nya avtalet är det hyresgästens uppgift att genomföra vissa yttre åtgärder på stugor och det gamla servicehuset. Hyran landar på 50 000 kronor under 2021.

Det var en tillfällighet som gjorde att paret, under hösten 2018, valde Hornåberg som husvagnsplats.

– Vi stod tidigare vid en annan camping året om men kände att vi gärna ville röra på oss - och vi har verkligen trivts här, konstaterar Berg och fortsätter:

– Då vi varit mycket vid campingen vet vi att den är välskött och omtyckt - och vi ser en möjlighet att utveckla den. Horn behöver en camping och vi hoppas kunna samarbeta med andra småföretagare.

Lena har bland annat 27 års erfarenhet från arbete i livsmedelsbutik och Michael är i sin tur lagersnickare. Planen är att de tar över driften vid årsskiftet och öppnar portarna lagom till valborg. Till sommaren behövs anställda.

Hur ser ni på riskerna med pandemin?

– Det är klart man känner en oro men det låter ändå ganska lovande just nu - med ett vaccin på gång.

undefined
Teknik- och driftchef Jimmy Bexell, som ansvarat för förhandlingarna, är nöjd över att kommunen hittat en ny hyresgäst. "De känner till campingen och vet vad det handlar om", konstaterar han.

Hyran, som tidigare har varit på tapeten, kommer att landa på 50 000 kronor under 2021. Därefter ska den förhandlas om.

– Campingen kostar kommunen 400 000 kronor om året och vårt uppdrag har varit att subventionera så lite som möjligt. I det här läget har det inte stått en mängd intressenter i kö och då hamnar man i ett förhandlingsläge. Det viktiga är att vi har en ny lösning på plats, avslutar kommunens teknik- och driftchef Jimmy Bexell.

Karta: Hornåbergs Camping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!