Camping-duon: "Vi älskar det här stället"

Lena Berg och Michael Römberg fortsätter att driva Hornåbergs camping i minst tre år till. Det står klart efter att hyresförhandlingen, med Kinda kommun, har nått ett avslut.

Lena Berg och Michael Römberg fortsätter att driva Hornåbergs camping i minst tre år. Under avtalstiden höjs deras årshyra med 100 tusen kronor.

Lena Berg och Michael Römberg fortsätter att driva Hornåbergs camping i minst tre år. Under avtalstiden höjs deras årshyra med 100 tusen kronor.

Foto: Dennis Petersson

Horn2021-09-30 17:00

Kalendern slår snart över i oktober, höstsolen värmer likt en sommardag och på uteserveringen, med utsikt över Stångån, avnjuter campingparet en sen lunch. I december förra året tog långliggarna Lena Berg och Michael Römberg över campingen. Nu, sedan ett par veckor tillbaka, kan de summera den första genomförda sommarsäsongen. Att försöka få till en fortsättning av driften var självklart.

undefined
"Vi vill fortsätta. Då måste man väl ändå säga att prövo-året gått ganska bra", konstaterar paret Michael Römberg och Lena Berg som numera har flyttat från Gamleby till Horn.

– Det här första året, som var lite av ett test för oss, har väl gått ganska bra måste jag säga. Det har varit lärorikt på alla sätt och vis, alla dagar har inte varit kanon, men det positiva har verkligen vägt över, förklarar Lena innan Michael fyller i:

– Vi älskar det här stället, så är det, och vi tycker att skulle vara tragiskt om det mot förmodan inte skulle bli någon fortsatt camping här. Det är det som är drivande för oss i allt det här. Vi vill att det ska finnas en camping i Horn.

Redan från dag ett visste paret om kommunens intention att, efter den första säsongen, påbörja en höjning av årshyran. Enligt det nya avtalet, som tecknades under förra veckan, kommer hyran, redan inför nästa år, att höjas från 50 000 till 100 000 kronor. Därefter, året därpå, höjs hyran till 130 000 kronor följt av 150 000 kronor år tre. Det var intentionen att höja hyran, och kommunens hantering av den dåvarande hyresförhandlingen, som resulterade i att de tidigare hyresgästerna valde att lämna campingen.

– Vi ser egentligen inga problem med hyreshöjningen – vi tycker att den är ganska skälig. Det är klart att man vill ha så mycket pengar över som möjligt i kassan men vi har varit införstådda med det här hela tiden, konstaterar Lena Berg.

– Vi har också valt att flytta hit på heltid och bo här på campingen. Det gör att vi har ganska låga utgifter privat, fortsätter Michael.

undefined
På tre år, som det nya avtalet sträcker sig, kommer Kinda kommun att höja hyran vid Hornåbergs camping med 100 tusen kronor, från 50 till 150 tusen kronor om året.

Så ni ser inga problem med att kunna täcka de ökade hyreskostnaderna?

– Nej, vi hoppas i alla fall inte det. Det är lite svårt att dra några slutsatser av säsongen än. Vi måste se hur hösten och vintern går och hur mycket pengar vi får in varje månad innan vi kan säga så mycket. Just nu har vi i alla fall en buffert, svarar Lena.

Tanken är att, med matservering och tillställningar, kunna hålla verksamheten igång även under lågsäsong. Under hösten planeras också en utökning av antalet campingsplatser. Trycket har, enligt camping-paret, varit stort.

– När vi tog över driften fanns fem långliggare kvar och nu är vi snart uppe i 20 stycken. Det är därför vi har ansökt om att få anlägga åtta nya platser här på campingen. Två av dem kommer vara utrustade med el, berättar Michael.

undefined
Efter inkommet klagomål om driften av campingen gjorde kommunens miljöavdelning en livsmedelskontroll i somras. "Några mindre avvikelser", berättar miljöchefen Yngve Blomberg.

Efter inkommet klagomål från en privatperson valde kommunens miljöavdelning att, tidigare under sommaren, genomföra en oanmäld livsmedelsinspektion vid campingen. Enligt kontrollrapporten uppmärksammades en rad avvikelser – bland annat när det gäller dokumentationen och kontrollen av temperaturen i frysar och kylskåp. Avvikelserna är av mindre karaktär menar Kindas miljöchef Yngve Blomberg.

– Vi kunde inte hitta något alarmerande eller några större problem där ute. Oavsett vilken verksamhet vi inspekterar har vi i stort sett alltid någon synpunkt. I det här fallet var det ganska normala krav om åtgärder som behövde ställas, förklarar han och fortsätter:

– Uppföljning av åtgärderna kommer att göras vid framtida ordinarie tillsynsbesök.

Lena Berg kommenterar de uppmärksammade avvikelserna så här:

– Vi har lärt oss jättemycket under den här resan och tagit till oss av de synpunkter som kommunen har haft. Vi har varit dåliga med dokumenteringen men det viktigaste, enligt mig, är att renligheten har funnits där. Det känns bra tycker jag.

– Rutinerna och dokumentationen är sånt man får växa in i, fortsätter Michael.

undefined
Enligt camping-duon är trycket på anläggningen högt. Därför kommer åtta nya campingplatser att anläggas under hösten.

Under den gångna säsongen har 3 859 gästnätter spenderats vid Hornåbergs camping. Bättre än väntat enligt camping-duon.

– Det är svårt att veta om det bara är en pandemieffekt. Jag tror att de höga bensin- och dieselpriserna också spelar in. Det är dyrt att resa och det har nog fått folk att tänka till litegrann, konstaterar Michael.

Vad betyder det att ha ett nytt avtal på plats?

– Det känns skönt. Det gör att vi får lite mera tid på oss att förverkliga de idéer vi har med campingen, svarar Lena.

– Ja, när vi känner att vi har kommunen bakom oss till 100 procent är det lättare att planera verksamheten, fyller Michael i.

Mer om hyresavtalet

"Hyran för eventuellt efterföljande år (efter avtalstiden) är avgiften med 2024-års belopp uppräknat med hänsyn till förändringen i penningvärdet. Avgiften ska sålunda från och med år 2025 justeras med hänsyn till förändringen i konsumentprisindex, varvid avgiften justeras på grundval av förändringen mellan oktober månads indextal året före upplåtelsens början och oktober månads indextal år 2024". Källa: Hyresavtal för Hornåbergs camping

Karta: Hornåbergs Camping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!