Rimaster vill ha mer personal i Horn

Efter år av kraftig tillväxt vill nu Rimaster stabilisera sin verksamhet. Men inte riktigt överallt. I Horn behöver man nya fötter på golvet för att minska behovet av underleverantörer.

"Vi har vuxit och det har varit en utmaning att hitta kapacitet", berättar Tomas Stålnert, vd för Rimaster, om svårigheterna kring att få personal. Ändå tror han på att förlägga produktionen på mindre orter för att få mer långsiktighet i verksamheten.

"Vi har vuxit och det har varit en utmaning att hitta kapacitet", berättar Tomas Stålnert, vd för Rimaster, om svårigheterna kring att få personal. Ändå tror han på att förlägga produktionen på mindre orter för att få mer långsiktighet i verksamheten.

Foto: Jan Novotny

Horn2023-02-17 05:00

Rimaster tillverkar och utvecklar kablage och mekanik. Det kan exempelvis handla om att montera alla de elektriska sladdar som finns i en förarhytt på en grävmaskin, men också de olika lådorna, eller ibland själva hytterna, som sladdar och kontrollpaneler sitter i. På fabriken i Horn är det just monteringen av kablage i hytter och tillverkningen av mekaniska delar man specialiserar sig på.

När företaget fyllde 40 år i fjol berättade vd Tomas Stålnert att målet för den kommande tiden var att "stabilisera verksamheten". Målet om en omsättning på över en miljard kronor har nåtts, och istället för att investera i ökad produktionskapaciteten handlar det nu mer om att organisera om. Bland annat genom att själva börja tillverka sådant som i dag är utlagt på underleverantörer. Det kan handla om en fabrik i exempelvis Polen som tidigare köpt in lådor eller moduler som de monterat kablage i.

– Polen kanske köper en låda i Polen, men då ska vi göra den här istället, förklarar platschef i Horn Claes Creutz.

undefined
Claes Creutz är platschef på Rimaster i Horn där man nu rekryterar, till att börja med en kantpressare. "Vi har ju folk som söker nu, vilket är en skillnad mot för ett par år sen när det var trögt", säger han, men tillägger att verkstadsarbetare och svetsare generellt är en utmaning att hitta, inte bara i Horn. "Taktiken hittills har ju varit att rekrytera söderifrån."

Maskinerna för att tillverka just mekaniska delar finns redan i Horn. Här har man sprillans ny både laserskärare och kantpress. Nu behövs bara personal.

– Vi har kapacitet över. Ska man utnyttja maskinerna så behöver man också montörer, säger Tomas Stålnert.

Det är vid kantpressen behovet är som mest trängande för tillfället. Här skulle en ny anställd kunna utnyttja den effektivisering som den nya maskinen bjuder. Istället för att manuellt byta verktygen som böjer kanterna gör maskinen det själv, vilket ger mer tid åt att istället böja fler kanter.

undefined
"Vi investerade i en lasermaskin för tre år sen, men det visade sig att när man kunde skära mer bitar så saknade vi bra kantpress. Så nu har vi investerat i ny kantpress, och har kapabilitet att göra mer själva", säger Tomas Stålnert. Sammantaget innebär det att färre mekaniska delar ska köpas in från externa aktörer, utan istället hämtas från fabriken i Horn.

Mer produktion från kantpressen ger i sin tur mer att göra för svetsarna vilket ger mer att göra för montörerna. Det hela hänger ihop, och skulle allt falla ut som man önskar så handlar det om ungefär fem nya tjänster i Horn under året.

– Växer man som man vill så är det ju en svetsare, en kantpressare och kanske en lasermaskinist, säger Claes Creutz och tillägger:

– Och sen montering på det. Så det är ju fem-sex personer.

undefined
"Man får passa sig lite och ha koll på vad man gör. En kan göra sig jävligt illa, men än så länge har det gått bra", säger Stefan Karlsson, som arbetar vid kantpressen, eller kantbocken, idag. Förhoppningen från företaget är att han snart ska få en ny kollega.

Att lägga den här produktionen i en liten ort, relativt avlägsen från större städer, är ett högst medvetet val.

– Strategiskt är det verkligen så att vi vill vara på små orter, säger Tomas Stålnert, och förklarar att företagets koncept "high mix, low volume", alltså att tillverka varierade produkter men i mindre skala, innebär att varje arbetare måste lära sig mer än om man bara haft en och samma uppgift hela tiden.

– Det tar tid att bli en duktig operatör hos oss, för det är inte att ställa sig på bandet och ha fyra minuters arbete som ska repeteras. Här är det från ritning, och man ska bygga nåt som är ett hantverk.

undefined
På Rimasters fabrik i Horn specialiserar man sig på att sätta ihop, och även tillverka, hytter till exempelvis dumpers och grävmaskiner. På ett år blir det cirka 400 enheter. Epiroc, som bygger bland annat maskiner för gruvor, är den enskilt största kunden. 36 personer arbetar på anläggningen, och man hoppas kunna bli runt fem till innan året är slut.

Fördelen med små orter är att benägenheten att byta jobb inte är lika stor, menar Claes Creutz. Samtidigt är det svårare att faktiskt hitta personal där.

– Det är ju inte så lätt, men i höst och vinter har vi lyckats få in kompetent personal både från Horn och närområdet. I Horn är det ju inte många unga som finns att ta, många åker ju till Linköping och pluggar.

– Nu skulle det ordna till sig med busslinje in till Horn från Vimmerby också, för det är ju liter mer Vimmerbyhållet som vi rekryterar ifrån.

Så länge orderingången ser ut som den gör och det inte kommer någon större dipp så ser det ut att kunna bli än fler arbetstillfällen här i framtiden.

– Just nu har vi inga kunder som vacklat hos oss.

"Växer man som man vill så är det ju en svetsare, en kantpressare och kanske en lasermaskinist, säger Claes Creutz och tillägger: "Och sen montering på det. Så det är ju fem-sex personer".
"Växer man som man vill så är det ju en svetsare, en kantpressare och kanske en lasermaskinist, säger Claes Creutz och tillägger: "Och sen montering på det. Så det är ju fem-sex personer".
Rimaster AB

Rimaster AB tillverkar och utvecklar kablage, batterikablage, elskåp, elektronik, hytter, kontrollpaneler och mekanik. Företagets affärsidé är att, istället för massproduktion, tillverka specialanpassade produkter.

Totalt har man har runt 1 400 anställda och flera dotterbolag. Företaget har flera fabriker i Sverige, men även i Polen, Serbien och Kina.

På fabriken i Horn sätter man ihop och tillverkar hytter till exempelvis dumpers och grävmaskiner. Årsproduktionen är ungefär 400 enheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!