Opererades efter arbetsplatsolycka – händelsen utredd

Den 3 mars 2021 skadade sig en man på sin arbetsplats och kördes till sjukhus med ambulans där han opererade benet. Nu har arbetsgivaren beskrivit händelseförloppet i en utredning till Arbetsmiljöverket.

Horn2021-04-20 14:00

Strax efter klockan 11 på onsdagen den 3 mars larmades ambulans och polis till en arbetsplats söder om Horn. Där hade en man i 50-årsåldern skadat ena benet i en maskin. Mannen kördes till sjukhus med ambulans där han, enligt en bulletin från Region Östergötland, opererades akut. Skadorna bedömdes dock som lindriga och enligt sjukhusbulletinen var mannens tillstånd stabilt på onsdagseftermiddagen. 

I händelseförloppet beskrivs att mannen och en annan man skulle funktionstesta en vält inför vårarbete. Männen har lång erfarenhet inom lantbruk och maskinarbete, skrivs i Arbetsmiljöutredningen. I utredningen går vidare att läsa:

"Vid funktionstesten konstaterades att utfällningsanordningen inte fungerade som den skulle. Ekipaget står still och XX går fram till välten för att söka efter vad problemet sitter. XX ger tecken till NN att rulla fram för att kunna se vad som händer. Av någon anledning gjordes en missbedömning av XX och NN vilket ledde till att XX:s fot blev påkörd och skadad."

Händelsen har lett till att arbetsgivaren har förändrat sina arbetsrutiner. För det första ska det vara krav på skyddsskor med stålhetta vid alla maskinarbeten, sen ska bakrutan alltid vara öppen för att även höra vad som skall göras och vid förflyttning av maskin skall alltid lägsta växeln användas. 

Vi har försökt att få tag på arbetsgivaren utan svar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!