Kommunen höjer hyran med 700 procent

Anna-Lena Monell och Sofie Didi har drivit Hornåbergs camping i nio säsonger, men sommaren 2020 kan bli deras sista. I det nya hyresavtalet vill kommunen höja hyran med 700 procent.

Sofie Didi och Anna-Lena Monell har drivit campingen i Horn i nio säsonger. Årets sommar kan bli den sista.

Sofie Didi och Anna-Lena Monell har drivit campingen i Horn i nio säsonger. Årets sommar kan bli den sista.

Foto: Dennis Petersson

Horn2020-03-02 18:00

– Vi vill inte ta på oss någon offerkofta men den här hyreshöjningen går inte, det finns ingen möjlighet. Det är som att de drar undan benen på oss, säger duon när vi träffas vid den kommunala anläggningen i Horn.

Bara några fåtal dagar har gått sedan de, via post, fick ta del av kommunens besked. Det nuvarande hyresavtalet som är inne på sitt sista år ska sägas upp för att möjliggöra en förändring av villkoren. I det nya treåriga avtalet och vid en eventuell förlängning höjer kommunen hyran från 50 000 till 400 000 kronor om året. Enligt Monell och Didi är anledningen till den nya hyran att kommunen vill lägga kapitalkostnaderna på hyresgästen.

– Kommunen tog alltså för tre år sedan beslutet att behålla campingen och bygga ett nytt servicehus. Om de då hade sagt att vi, fyra år senare, skulle få ta kostnaderna för det hade vi inte fortsatt, förklarar campingduon och konstaterar:

– Höjningen betyder att vi måste sluta som arrendatorer.

Finns det verkligen ingen möjlighet?

– Vi hade ett plusresultat på 30 000 kronor förra året så vi har inga stora vinster som läggs undan. Vi är glada att vi kan ta ut lite lön varje månad.

I en skrivelse till kommunen presenterar duon en omvärldsbevakning vars slutsats är att årshyran på 400 000 kronor saknar motsvarighet bland kommunalt ägda campingar i Sverige. Enligt sammanställningen ligger Kinda kommuns förslag 804 procent över den medelhyra som råder. Duon presenterar också två egna förslag för framtiden. Det ena innebär att arrendatorerna köper loss campingen från kommunen. Det andra är ett hyresavtal med en årskostnad på 60 000 kronor där duon tar ett ökat ansvar för underhållsarbetet.

– Att renovera upp ett hus och stå för alla kostnader när vi inte har en långsiktighet längre än tre år går inte, men vi tänker att vi skulle kunna göra allt arbete själva. När vi ställt frågan om köp har vi fått klart för oss att det inte är aktuellt.

Under arrendatorernas säsonger har omsättningen vid Hornåberg ökat från 700 000 till 2,9 miljoner kronor och under förra året hade campingen närmare 5 000 gästnätter. Dessutom engageras cirka 20 sommarjobbare.

– I år känner vi att vi ska göra det bästa vi kan för kommuninvånarna. Vi vet vilket mervärde som den här verksamheten har och vi förstår verkligen inte varför kommunen inte kan se de sakerna också.

Enligt Monell och Didi är det nybyggnationen av ett servicehus, och de ökade kapitalkostnaderna, som ligger bakom kommunens hyreshöjning.
Enligt Monell och Didi är det nybyggnationen av ett servicehus, och de ökade kapitalkostnaderna, som ligger bakom kommunens hyreshöjning.
Karta: Hornåbergs Camping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!