Planen utanför Horn: En sex hektar stor solcellspark

Det svenskägda bolaget HP Solartech vill anlägga en sex hektar stor solcellspark vid Flytthem utanför Horn. "Vi är i ett tidigt stadium", berättar ansvariga Stefan Lindblom.

Solenergiföretaget HP Solartech vill anlägga en sex hektar stor solcellspark vid Flytthem utanför Horn. Här syns en illustration som finns med i företagets initiala ansökan till länsstyrelsen.

Solenergiföretaget HP Solartech vill anlägga en sex hektar stor solcellspark vid Flytthem utanför Horn. Här syns en illustration som finns med i företagets initiala ansökan till länsstyrelsen.

Foto: HPSolartech

Horn2021-11-25 16:50

I en anmälan om samråd till Länsstyrelsen Östergötland förklarar det Uppsalabaserade solenergiföretaget att en muntlig överenskommelse har gjorts med ägaren av det aktuella markområdet. I det fall allting går i lås är markägaren öppen för att upprätta ett arrendeavtal. Målet är att, på området, bygga en solcellspark som resulterar i en effekt på 4,6 megawatt.

När bolaget startade år 2017 låg fokus på mindre solcellsanläggningar för privatpersoner och mindre företag. Nu har en ny inriktning stakats ut och under 2022 kommer 40 solcellsparker att börja byggas runt om i Sverige.

undefined
Markområdet som är aktuellt ligger strax utanför Horn. Vi har sökt markägaren, för en kommentar, men utan resultat.

Är projektet utanför Horn en del av denna satsning?

– Nej, vi går in i fas två nu där vi söker nya tillstånd. Vi kontaktar framförallt markägare, ofta lantbrukare, med frågan om de är intresserade av att delta i "förgröningen" av landets energiförsörjning, svarar Stefan Lindblom som, hos HP Solartech, ingår i projektgruppen för markinventering för solcellsparker.

Tanken är, enligt Lindblom, att fas två ska tangera den första fasens storlek och resultera i en sammanlagd kapacitet på 200 megawatt.

– Det finns ett behov av att snabba på utvecklingen av producerande solcellsanläggningar och därför riktar vi in oss på att bygga små och medelstora parker. Tillståndsprocessen går lite snabbare än för större parker, förklarar Lindblom och fortsätter:

– Hur ska till exempel alla elbilar laddas i framtiden? Det är ett krux som villaägare kan lösa med en egen solelsproduktion men för övriga krävs andra åtgärder. Där bidrar solcellsparker till en tillgång på grön energi.

undefined
Solcellsparken vid Horn planerar att ha en total effekt på 4,6 megawatt och ge en årlig produktion på 4 400 megawatt-timmar.

I den inskickade samrådsanmälan beskrivs den planerade solcellsparkens inverkan på miljö och djurliv, vid markområdet utanför Horn, som minimalt. Solpanelerna planeras också att, med hänsyn till trafikanter och vilda djur, utrustas med antireflexbehandling. Ambitionen är att byggnationen ska kunna genomföras någon gång under 2023.

– Det här är en första ansökan om möjlighet att anlägga parken så processen är i ett tidigt stadium. Först ska nätbolaget berätta om sina möjligheter att ta emot den ökade effekten och sedan ska länsstyrelsen ge besked om det kan finnas hinder i övrigt, berättar Lindblom.

Tror du att det, bland allmänheten, kan uppstå motstånd?

– Risken finns men jag tror att vi än så länge inte har stött på så mycket protester. När det gäller stora solcellsparker intill bebyggelse är nog risken större. De befinner sig ju i samma härad som vindkraftsparker.

– När det gäller just den här parken är belägenheten relativt avskild, fortsätter Lindblom.

undefined
Solcellsparker av den här storleken omfattas inte av samma anmälnings- och tillståndsplikt som exempelvis vindkraftparker. Därför behöver inget samråd med närboende, i exempelvis byn Finede, och med allmänhet att göras.

Enligt Emma Polder, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen Östergötland, omfattas solcellsparker av en annorlunda tillstånds- och anmälningsplikt än till exempel vindkraftparker. Istället genomförs ett så kallat "samråd enligt 12 kapitlet paragraf sex i miljöbalken".

– Från vår sida tittar vi på hur natur- och kulturvärden påverkas av solcellsparken. I de här fallen genomförs inget samråd med allmänheten, förklarar hon och fortsätter:

– Vi ser, under de senaste månaderna, ett väldigt ökat tryck i länet när det gäller den här typen av större anläggningar. Därför håller vi på att se över vår interna process.

Är kommunen inkopplad i bedömningen?

– Nej, det är om det skulle krävas bygglov, svarar Polder.

Vi har försökt att nå den aktuella markägaren i Flytthem utanför Horn för en kommentar utan att lyckas.

Mer om samrådet

En verksamhet som inte är tillstånds- eller anmälningspliktig men som förändrar naturmiljön väsentligt ska anmälas till länsstyrelsen för samråd. Solcellsparker hamnar under denna kategori och ska alltså bedömas genom ett så kallat "samråd enligt 12 kapitlet paragraf sex i miljöbalken". Länsstyrelsen kontrollerar innehållet i ansökan och tittar därefter på hur verksamheten kommer att påverka naturmiljön. Dessutom granskas ärendet utifrån kulturmiljöintressen. 
Källa: www.lansstyrelsen.se

Karta: Markområdet, Horn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!