Hembygdsforskaren Gun-Britt Monell har givit ut ny bok

Hon har medverkat till att ta fram drygt 50 böcker. Nu har hembygdsforskaren och skribenten Gun-Britt Monell släppt ytterligare en bok. Den här handlar om byn Jonsbo i Horn.

Hembygdsforskaren och skribenten Gun-Britt Monell har skrivit en bok om byn Jonsbo i Horn.

Hembygdsforskaren och skribenten Gun-Britt Monell har skrivit en bok om byn Jonsbo i Horn.

Foto: Linnea Brundell

Horn2021-12-09 13:36

Gun-Britt Monell, 89, tar emot inne på biblioteket i Horn. Hon är hembygdsforskare och skribent. Framför sig har hon radat upp några böcker, som hon antingen skrivit själv eller på andra sätt medverkat till att ta fram. Det senaste exemplaret är en bok med blått omslag som hon skrivit.

Den heter "Glimtar från Jonso, en skogsby i Horn, Östergötland".

– Den här boken är både släkt- och byhistoria från 1500-talet i rakt nedstigande led, säger Gun-Britt Monell.

undefined
Gun-Britt Monell tillsammans med några av de böcker som hon på olika sätt medverkat till att ta fram. Boken längst till höger är den senaste boken som hon själv skrivit.

Utgivningen sammanföll med att Södra Kinda dokumentationsgrupp firade sitt 65-årsjubileum. Men enligt Gun-Britt Monell var det mest en lycklig slump att det blev så.

– Tanken var att den skulle bli mer omfattande, säger hon om boken.

Problem med synen gjorde att boken fick bli i det här formatet. Gun-Britt Monell berättar att hon fått hjälp av sin familj med att sammanställa den.

– Det är bättre med en ofullständig bok än att det inte blir någon bok alls, säger hon.

I "Glimtar från Jonsbo, en skogsby i Horn, Östergötland" har hon sammanställt sådant som hon bedömer som lokalhistoriskt intressant. I boken finns även personporträtt på personer som verkat i trakten.

Gun-Britt Monell berättar att boken utgår från fyra gårdar och ett antal torp och torpare i byn. I handlingen ryms även en del av hennes egen släkthistoria. Många av historierna har hon fått berättade för sig av sin gammelmorfar.

– Det är många små episoder och historier, säger hon.

undefined
Gun-Britt Monell har givit ut en ny bok.

I boken kan man bland annat läsa om första söndagen i advent 1874 när tre pojkar i 11-12-årsåldern befann sig ute på en vandring i skogen när en kraftig snöstorm bröt ut. Historien fick ett lyckligt slut, då pojkarna fick hjälp och blev omstoppade hos en familj på en av gårdarna i närheten. Sent på natten gav sig de oroliga föräldrarna ut och trotsade de meterhöga drivorna. Alla kom så småningom hem välbehållna.

I boken finns även bilder på hur Jonsbo såg ut på 1700- och 1800-talet. I boken har även Gun-Britt Monell tagit med ett exempel på hur en bouppteckning kunde se ut. Den listar ägodelarna väldigt detaljerat på flera sidor.

– Jag tycker att det är intressant, säger hon.

Gunn-Britt Monell berättar att medverkat till att ta fram ett 50-tal böcker och ett antal filmsinspelningar. Hon säger hon skrivit från ung åldern.

– Det har varit en glädje, säger hon om arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!