Hanna skapar för att må bra: "Man måste fortsätta leva"

Hanna Ferm bär på en stor svart väska. I den har hon sin Bullet Journal, ett scrapbooking-album, en Diamond Painting och, kanske det viktigaste av allt, en anteckningsbok.

Hanna läser och skriver på engelska. "Jag känner mig hemma i det språket", säger hon.
Favoritförfattaren är J R R Tolkien. "Hans värld är underbar."
Böckerna och filmerna om Harry Potter ligger henne också varmt om hjärtat. "De har jag växt upp med."
Annars läser hon mest faktaböcker om litteratur och genus.
"Jag är mycket förtjust i Judith Butlers teorier kring kön och genus", säger hon.

Hanna läser och skriver på engelska. "Jag känner mig hemma i det språket", säger hon. Favoritförfattaren är J R R Tolkien. "Hans värld är underbar." Böckerna och filmerna om Harry Potter ligger henne också varmt om hjärtat. "De har jag växt upp med." Annars läser hon mest faktaböcker om litteratur och genus. "Jag är mycket förtjust i Judith Butlers teorier kring kön och genus", säger hon.

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Horn2022-11-09 05:00

Vi ska få anledning att återkomma till anteckningsboken. Först måste vi fråga:

Vad är det du gör?

– Just nu skriver jag på en berättelse, men jag gör också Bullet Journals och vänskapsarmband.

Som om det inte skulle räcka ägnar Hanna också mycket tid åt teckning, scrapbooking och Diamond Paintings. 

Berätta mer om Bullet Journals, vad är det för något?

– Det är en kalender jag gör själv. Helt efter eget tycke och smak. Det är en månadskalender med veckouppslag. Sen lägger jag till olika tabeller.

undefined
Hanna Ferm har lagt ner mycket tid på sin Bullet Journal. Den gör hon alldeles själv och anpassar den helt efter tycke och smak.
undefined
Det här en av Hannas Diamond Paintings. Den gör hon med pärlor och annat material som hon beställer från internet.

Hanna brukar ofta ha med en humörtabell och tabeller över glädjeämnen.

– Jag vill dokumentera vad har jag mått bra av och det som har gjort mig glad. Man kan lägga till lite som man vill, allt det som man tycker att man behöver hålla kolla på.

Illustrerar gör hon själv.

Det blir en hel del Harry Potter-tema, men även en hel del manga och mytologi. Ibland ritar hon från scratch, men hon använder också klistermärken och figurer från sina scrapbooks.

– Jag gör det helt och fullt för min egen skull. Det gör att jag kan andas ut och stressa av. 

undefined
Ett broderi gjort av Hanna Ferm.
undefined
"We're all a little weird/We're all a little wacky/Some more than others/But if it works, it works" Ur Hannas Bullet Journal.

Att låta andra ta del av sin kreativitet känner hon inte alls för.

– Jag vill skapa för skapandets skull. Framförallt skrivandet är privat, det är något som jag håller för mig själv. Att försöka försörja mig på mitt skapande skulle bara ta bort allt det roliga och ge mig prestationsångest.

Det har blivit dags att prata om vad som finns i anteckningsboken.

Här finns berättelsen om Landir. En karaktär som har likheter med Hanna.

– Skrivandet är en stor del av mig, en förlängning. Landir är byggd på mig. Hans reaktioner påminner om mina.

undefined
Hanna Ferm har sysslat med kreativa hobbies i över sex år. Hon kommer från en konstnärlig familj. "Min mamma har inspirerat mig att prova på både scrapbooking och Diamond Painting", säger Hanna. Nu tycker hon att det vore kul att gå en kurs i kreativt skrivande.
undefined
"Keep calm and drink tea" står det på tekannan i Hannas Bullet Journal. Och te, det gillar Hanna. "Att spela spel med mamma och dricka te, det är jättemysigt!" säger hon.

Fantasyberättelsen tar så gott som all hennes fritid. Den är baserad på rollspelet Dungeons and Dragons.

Finns det en längtan hos dig att stanna kvar i fantasyvärlden?

– Både ja och nej. Visst kan det finnas en längtan efter att stanna kvar när allt i den verkliga världen är jobbigt. Jag tycker om att vara ensam och inne i min egen värld.

Hanna berättar att det inte är för att fly undan som hon drar sig undan. Hon vill helt enkelt vara för sig själv. Fastna i den fiktiva världen vill hon inte.

– Det finns så mycket kul att göra i den verkliga världen. Man måste fortsätta leva. Livet är inte bara fina saker. Ett liv som bara innehöll det fina skulle inte vara ett liv.

Berättelsen om Landir är på sätt och vis berättelsen om Hanna. Det är bara ett par nära vänner som får läsa det hon skriver. Skrivandet har hon bara hållit på med i två, tre år. "Jag inspireras av det jag ser omkring mig", säger hon. "Som de där löven på trädet till exempel. De skulle jag kunna använda."
Berättelsen om Landir är på sätt och vis berättelsen om Hanna. Det är bara ett par nära vänner som får läsa det hon skriver. Skrivandet har hon bara hållit på med i två, tre år. "Jag inspireras av det jag ser omkring mig", säger hon. "Som de där löven på trädet till exempel. De skulle jag kunna använda."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!